Juryrapport Jaar van de verborgen kampioen

Stilstaan is geen optie. Innoveren móét, nu de levensduur van bedrijven, producten en diensten steeds korter wordt . Nieuwe groei is de uitdaging. Ondernemingen die zich aanpassen aan de wensen van de klant en de markt hebben de toekomst.

Het is daarom heel verheugend dat bijna een recordaantal innovaties zijn ingestuurd voor de achtste editie van de mkb Innovatie Top 100. Het midden- en kleinbedrijf bewijst daarbij niet stil te zitten. Onder de vele inzendingen zitten tientallen bedrijven die wereldwijd marktleider zijn met een niche product. Het zijn verborgen kampioenen die minimaal 70 procent van hun omzet realiseren met export.

De winnaar is zo’n verborgen kampioen: Ecofont uit Utrecht. Dit bedrijf bespaart inkt en toner door kleine gaatjes te prikken in de letters. In meer dan 70 landen wordt deze software al gebruikt. Het is een innovatie in de categorie van de paperclip: „simpel en eenvoudig toepasbaar”, zo luidt het oordeel van de jury. Maar ook: opschaalbaar, en toepasbaar in vele markten.

De top-10 wordt dit jaar gedomineerd door de sector Industrie en Human Health met elk drie innovaties.

De landelijke jury maakte ook dit jaar weer dankbaar gebruik van voorwerk dat door verschillende expertpanels is gedaan. Een uitkomst bij zeer complexe innovaties, die niet altijd even makkelijk te beoordelen waren. Sommige innovaties vielen af omdat bedrijven er nog geen omzet mee hadden gerealiseerd. Deze ondernemers krijgen het advies om weer mee te doen als de eerste productie heeft geleid tot omzet.

De jury heeft bij de boordelingen veel aandacht geschonken aan de impact voor de sector en samenleving, de originaliteit, maar ook aan de verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en – in mindere mate – aan bescherming van de ingediende innovaties. Wij wensen alle ondernemers veel succes met hun innovaties.

Ruud Koornstra, juryvoorzitter

Jury: Joris Craandijk, Scarlett Kwekkeboom-Janse, Jan Meeus, Frans van der Reep en Bart Stomphorst

De mkb Innovatie Top 100 is een initiatief van Syntens Innovatiecentrum met als doel te laten zien dat innovatie in het mkb leidt tot nieuwe omzet en werkgelegenheid.