'Je moet jezelf bloot durven stellen voor goede raps'

Als Great Minds maken Jiggy Djé (32), Sticks (31) en Winne (35), drie zeer gewaardeerde solorappers, voor het eerst samen een album.

Nederland, Utrecht, 03-06-2013. Portret van de hiphop formatie Great Minds, bestaande uit vlnr Jiggy Dje, Sticks, Dr. Moon en Winne. Foto: Andreas Terlaak
Nederland, Utrecht, 03-06-2013. Portret van de hiphop formatie Great Minds, bestaande uit vlnr Jiggy Dje, Sticks, Dr. Moon en Winne. Foto: Andreas Terlaak Andreas Terlaak

De groep Great Minds ontstond in de zomer van 2012 in een huisje in de Belgische Ardennen. Dat was het moment dat het samenwerkingsproject van drie van de meest gewaardeerde solorappers van Nederland – Sticks uit Zwolle, Jiggy Djé uit Amersfoort en Winne uit Rotterdam – meer werd dan alleen een goed idee.

In de maanden daarvoor zaten de rappers regelmatig samen in de studio, vertelt Vincent ‘Jiggy Djé’ Patty (32) in de Herman Brood Academie in Utrecht, de MBO-beroepsopleiding voor popmuzikanten waar de drie rappers lesgeven. Drijvende kracht achter het project is opleidingscoördinator en muziekproducer Jeremy ‘Dr. Moon’ Waterloo (33), die de rappers als docenten naar de academie haalde en hun lessen op dezelfde dag inroosterde.

Jiggy Djé was er die eerste periode ‘nog niet echt bij’, vertelt hij. „Ik zat in een creatief droge periode.” En ook voor de overige rappers moest het idee zich nog uitkristalliseren. De potentie zagen ze. De drie behoren tot de top van nationale hiphop en vervullen ieder op hun eigen wijze een belangrijke rol bij het begeleiden en uitbrengen van andere hiphopartiesten. „Maar in de studio is het zoeken en hopen op dat ene magische moment”, zegt Junte ‘Sticks’ Uiterwijk (31).

Dat moment kwam in de Ardennen, ver weg van de drukte, toen Sticks om vijf uur ’s ochtends de studio inging om een nieuwe, meer persoonlijke en openhartige verse voor het nummer Nog 1 Keer op te nemen. Jiggy Djé: „Wij hadden alle drie maten die tegen ons zeiden: ‘Jíj moet het album kapotmaken.’ Op dat moment liet Sticks zien dat hij zich niet door zijn ego liet leiden.”

De rappers lieten elkaar toen voor het eerst toe in hun creatieve zone, vertellen ze. „Je stapt erin als soloartiest, de groep bestaat alleen nog op papier. Maar die ochtend kwamen we erachter dat we samen echt iets moois konden maken”, zegt Winston ‘Winne’ Bergwijn (35). „Dat vergt meer dan goed kunnen rappen. Je moet jezelf bloot durven stellen.”

De rappers lieten Hooggeleid horen, inmiddels de openingstrack van het titelloze album dat zaterdag werd gepresenteerd in Felix Meritis in Amsterdam.

Beide tracks vatten het project goed samen. Op Hooggeleid stuwen de rappers elkaar naar grote hoogten op het gebied van rijmschema’s, metaforen, gevatheid en energie. Nog 1 Keer is een emotioneel geladen, intieme, maar ook fris en creatief verpakte concepttrack waarin de rappers vertellen wat ze zouden doen op hun laatste dag op aarde. Jiggy Djé: „Bij dat nummer kreeg ik er echt plezier in. Het raakte me en ik merkte dat we op dezelfde golflengte zaten. Als hiphopfans.”

Het album van Great Minds toont drie rappers die excelleren; die elkaar uitdagen, inspireren en beïnvloeden. Het album ademt een losse, creatieve sfeer; tussen de nummers door wordt gelachen, gedronken, een rap opnieuw gestart terwijl de band loopt, gediscussieerd, en bespreken de rappers hoe ze omgaan met minder productieve periodes.

Vorig jaar hervond Sticks bij het maken van de Stick Bukowski EP, die hij in een paar dagen opnam met Dr. Moon, de spontaniteit bij het maken van muziek. Voor Winne en Jiggy Djé (meest recente soloalbums: 2009) was dit project een nieuwe stimulans.

„Ik ging me beseffen: als er een deadline is, kan ik het gewoon”, zegt Jiggy Djé. „Wanneer er teveel ruimte is, weet je niet waar op je mikt. Dan ben je aan het voetballen zonder goals. Maar wanneer je ziet hoe makkelijk Sticks een rap opneemt...”

Winne: „Hij is een motor die altijd draait. Ik ben meer van thuis een song bouwen. Maar bij hem in de sessie moet je echt doorkomen.”

Steeds meer ontstond het besef dat het ter plekke creëren – ‘gewoon lekker rappen’ – was wat ze de afgelopen jaren gemist hadden. Jiggy Djé: „Genialiteit heeft niet te maken met veel nadenken maar met doen. We horen een beat en rappen erop. Zo is het voor ons allemaal ooit begonnen.”

Sticks: „Ik had die sfeer in de studio gemist. Samen een goede tijd hebben. De laatste jaren was mijn muziek donkerder. Nu hoor je meer mijn lichtvoetige kant.”

De open, creatieve wisselwerking tussen de drie solorappers leverde een inspirerend album op – een gloedvolle ode aan rap als kunstvorm, ongeacht de opbrengst of het publiek. En de rappers hebben tijdens het interview al nieuwe ideeën. Sticks: „Ik zie dit meer als een groep dan een eenmalige samenwerking.”

De CD Great Minds is nu verkrijgbaar. De tournee begint vrijdag in 013, Tilburg.