Hallo ehhh... nieuwe collega

De app //

NamerickiPhone, 0,89 cent ****

Wat doe je op de eerste dag bij een nieuwe werkgever? Handen schudden. Allerlei collega’s stellen zich aan je voor, maar het is onmogelijk om al die namen meteen te onthouden. Een oplossing is de iPhone-app Namerick, die ervoor zorgt dat je de volgende keer meteen de juiste naam paraat hebt. „Jij nog koffie, Margot?”

Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, typ je de naam in – inclusief enkele aanwijzingen. Denk aan: ‘Margot: marketing, derde verdieping, blond’. Dat helpt al, want nu kun je ook op bijvoorbeeld ‘blond’ zoeken om de naam van die blonde collega te vinden.

Maar Namerick doet meer. Onthouden zit ’m in de herhaling, dus krijg je op gezette tijden na de ontmoeting (na een uur, een dag, vijf dagen) een notificatie met de naam van de nieuwe collega en de aanwijzingen. Ook leuk is het ezelsbruggetje dat je kunt maken: een zinnetje dat automatisch voortvloeit uit de naam zodat je een beeld beter onthoudt. Fred wordt ‘Fred floats felines’, Margot wordt ‘Margot the Mooner’. Wellicht ongepast om op je eerste dag direct zo’n beeld van je collega te hebben, maar je vergeet haar naam nooit meer.