Griekse publieke omroep tijdelijk opgeheven

Employees stand at the windows of the Greek state television (ERT) headquarters after the government's announcement that it will shut down the broadcaster in Athens June 11, 2013. Greece said it was temporarily closing state broadcaster ERT on Tuesday to lay off staff and slim down the organisation as part of budget cuts, drawing protests from workers and junior partners in the ruling coalition. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT POLITICS MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY)
Employees stand at the windows of the Greek state television (ERT) headquarters after the government's announcement that it will shut down the broadcaster in Athens June 11, 2013. Greece said it was temporarily closing state broadcaster ERT on Tuesday to lay off staff and slim down the organisation as part of budget cuts, drawing protests from workers and junior partners in the ruling coalition. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT POLITICS MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Griekenland

De Griekse regering trekt tijdelijk de stekker uit de publieke omroep van het land, de ERT. Aanleiding zijn de grote bezuinigingen. Volgens een woordvoerder van de regering gaan vandaag al tv- en radiostations op zwart. De drie tv-kanalen en de radiozenders kosten de overheid 300 miljoen euro per jaar. De 2.500 werknemers moeten vertrekken totdat de ERT in afgeslankte vorm weer verder gaat. Het is nog niet duidelijk hoe lang de omroep gesloten zal zijn. Ook is nog niet bekend hoeveel van de werknemers weer worden aangenomen. AP