Griekenland sluit per direct publieke omroep

Athene. - Het Griekse kabinet heeft gisteravond per decreet van het ene op het andere moment de tv- en radio-uitzendingen van de publieke omroep laten stilleggen. Het wil ingrijpende bezuinigingen doorvoeren en koos voor deze manier omdat ontbinding van de arbeidscontracten op een normale manier vrijwel onmogelijk zou zijn.

Politieagenten schakelden aan het eind van de avond overal in het land de zendmasten uit. In hoofdstad Athene bevroor het tv-beeld om elf uur, terwijl de discussie in een praatprogramma nog in volle gang was.

Een regeringswoordvoerder zei dat er binnen de ERT, de Helleense Radio en Televisie, veel meer mensen werken dan nodig is en dat veel geld wordt verspild. Het kabinet wil de publieke omroep sterk afslanken. Over een paar maanden zouden de uitzendingen moeten worden hervat met een fractie van het aantal personeelsleden.

De regering nam deze maatregel per decreet, net als veel eerdere maatregelen. Het parlement moet zich er nog over uitspreken. De twee kleinere partijen in de driepartijencoalitie zeiden door premier Samaras, van de conservatieve Nieuwe Democratie, niet in het besluit te zijn gekend.

De maatregel werd genomen tijdens een missie in Athene van de trojka van EU, IMF en ECB. Deze ongekende ingreep werd ’s middags bekendgemaakt in een live uitgezonden persconferentie. Terwijl op sommige plaatsen uit protest de klokken begonnen te luiden, ontstond op tv meteen een fel debat. Van verschillende kanten werden vergelijkingen gemaakt met de militaire dictatuur 1967-1974, toen er geen persvrijheid was.

De ERT verzorgt nieuwsuitzendingen en discussieprogramma’s en kreeg in het verleden het verwijt daarbij op de hand te zijn van de zittende regering – de laatste jaren is dat minder. De drie tv-zenders hebben samen een marktaandeel van 10 procent.

Journalistenvakbonden kondigden een 48-uursstaking aan voor alle tv-stations en een 24-uursstaking voor dagbladen. ERT-medewerkers willen doorgaan met uitzenden via internet.

Grote schoonmaak: pagina 9