Griekenland gaat voorstel voor nieuwe publieke omroep bespreken

De Griekse regering heeft vandaag een wetsvoorstel aangekondigd waarmee de publieke omroep in het land gereorganiseerd moet worden. De nieuwe omroep, NERIT SA, zal “niet afhankelijk zijn van de staat” en “redactionele onafhankelijkheid” hebben. Al vanmiddag zal het voorstel worden besproken en de regering heeft gezegd het snel te zullen indienen.

Demonstranten verzamelen zich vandaag bij het hoofdkantoor van de ERT.
Demonstranten verzamelen zich vandaag bij het hoofdkantoor van de ERT. Foto Reuters/ Yorgos Karahalis

De Griekse regering heeft vandaag een wetsvoorstel aangekondigd waarmee de publieke omroep in het land gereorganiseerd moet worden. De nieuwe omroep zou volgens de eerste plannen NERIT SA gaan heten en zal “niet afhankelijk zijn van de staat” en “redactionele onafhankelijkheid” hebben, schrijft persbureau AFP. Al vanmiddag zal het voorstel worden besproken en de regering heeft gezegd het snel te zullen indienen.

Een woordvoerder liet weten dat het plan is de nieuwe omroep voor het einde van augustus te starten. Dit betekent dat de regering al snel na het onverwachte stoppen met de publieke omroep ERT van gisteren stappen onderneemt om de publieke omroep te hervormen. Correspondent Marloes de Koning:

“Dit geeft wel aan dat de regering de stabiliteit van de coalitie niet in het geding wil brengen. Ze wil de partijen ervan overtuigen dat ze echt wel een publieke omroep wil. Maar alles hangt nu af van de inhoud van het wetsvoorstel.”

Een politieke splitsing moet hiermee voorkomen worden. De twee kleine andere coalitiepartijen in de regering van Antonis Samaras, PASOK en Dimar, keerden zich al tegen het autonome besluit van zijn partij Nieuwe Democratie. De regering nam de beslissing per decreet, het parlement moet zich er nog over uitspreken.

EU: publieke omroep belangrijk voor democratie

De Europese Commissie heeft vandaag laten weten dat de beslissing van de regering publieke omroep ERT te sluiten “onafhankelijk” is genomen, schrijft AFP. Ze kreeg niet eerder dan de rest van de mensen te horen dat ERT per vandaag zou worden stopgezet. De Europese Commissie benadrukt het belang van de publieke omroep in een democratie. Wel verwelkomt ze het nieuwe wetsvoorstel voor de vorming van een nieuwe publieke omroep die ook financieel levensvatbaar is. Volgens de Europese Commissie moet de beslissing van de Griekse regering worden gezien in de context van de pogingen om de Griekse economie te moderniseren. Samaras had bij de aankondiging van de sluiting de omroep al “een oase van verspilling” genoemd.

Verslaggevers zonder Grenzen: onmiddellijk terugdraaien

De persvrijheidsorganisatie Verslaggevers zonder Grenzen dringt er bij de regering vandaag op aan “onmiddellijk de beslissing terug te draaien”, schrijft AFP. Volgens directeur Christophe Deloire komt de vrijheid van informatie in het geding:

“De Griekse regering denkt dat ze een economie van de democratie kan maken? Terwijl de economische crisis al gevaarlijk is voor de democratie in het land, toont de regering met het stoppen met de ERT aan dat ze de vrijheid van informatie negeert. (…) De methoden die zijn gebruikt, zijn werkelijk ongelofelijk.”

Vakbonden en journalisten staken

De Griekse vakbonden GSEE en Adedy hebben aangekondigd vanaf morgen 24 uur te gaan staken tegen de in hun ogen “brute” beslissing van de regering de publieke zenders op zwart te zetten. Ze zijn van plan buiten bij het kantoor van de ERT te gaan demonstreren. Journalisten in het land begonnen vandaag al een 48-uursstaking uit onvrede over het besluit. Medewerkers van de omroep weigerden hun kantoor te verlaten.

De ERT had drie nationale tv-zenders en één internationaal satellietkanaal en ook zeven nationale en negentien regionale radiozenders. Die zijn nu alleen nog online beschikbaar. Bij de omroep werkten 2800 mensen. Kort na de snelle beslissing de stekker uit alle kanalen van de ERT te trekken, gingen mensen al de straat op om te demonstreren.

Veel kritiek op ERT

Correspondent Marloes de Koning legt vandaag in NRC Handelsblad uit wat de kritiek op de ERT is:

De medewerkers van de ERT worden volgens de regering veel te ruim betaald, terwijl ze al het werk uitbesteden aan productiemaatschappijen. Verouderde vakbondscontracten zouden het vrijwel onmogelijk maken hen via normale procedures te ontslaan. Iedereen in vaste dienst (ongeveer 2.650 van de 2.900 mensen) zou voortdurend te veel overuren schrijven. (…) De organisatie is een typisch voorbeeld van een staatsbedrijf waar geld wordt verspild. De omroepbijdrage bedraagt gemiddeld 20 euro per huishouden per maand. Dat vinden veel Grieken te veel, zeker gezien het lage marktaandeel. Het kabinet heeft gezegd dat deze bijdrage niet hoeft te worden betaald in de periode dat er geen uitzendingen zijn.