OM: examens mogelijk verkocht aan Brabantse scholieren

De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun.
De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Foto ANP / Robin Utrecht

Het lijkt erop dat in ieder geval aan scholieren in Brabant gestolen examens zijn verkocht, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vanavond. Hij kon nog niet zeggen om hoeveel en welke examens het gaat en bij hoeveel leerlingen die zijn terechtgekomen.

Omroep Brabant meldt dat meerdere examens zijn verkocht aan leerlingen van Brabantse scholen. De woordvoerder van het OM geeft tegenover nieuwsdienst Novum aan dat dat wat sterk is uitgedrukt:

“We weten nog niet of we in meervoud moeten spreken. Over de omvang is niets duidelijk. We hebben vooralsnog eigenlijk alleen nog sterke indicaties.”

Examens binnen en buiten Rotterdam verkocht

De drie leerlingen van het Ibn Ghaldoun in Rotterdam die verdacht worden van het stelen van 24 examens, hebben die volgens justitie doorverkocht aan leerlingen binnen en buiten Rotterdam. Justitie meldde eerder vanavond al dat het nog niet duidelijk is hoeveel leerlingen examens hebben gekocht.

Volgens de Inspectie van het Onderwijs gaat het in ieder geval om ‘individuele leerlingen’ en zijn er geen aanwijzingen dat hele schoolklassen over de examens beschikten. De inspectie concludeert dit uit analyses van de behaalde cijfers op school- en regionaal niveau.

‘examens via dakraam bereikt’

Eerder vandaag meldde het persbureau ANP op basis van bronnen rond het onderzoek dat de verdachten via een dakraam en vervolgens via een verlaagd plafond in de afgesloten ruimte kwamen waar de examens lagen. Of de examens ook via het dak zijn gestolen is nog niet bekend. De beelden van de camera op het dak zijn afgegeven voor onderzoek.

Hassan B., oud-directeur van het Ibn Ghaldoun, is vandaag met verlof gestuurd nadat zijn zoon maandag werd aangehouden op verdenking van de examendiefstal. In het televisieprogramma EenVandaag zegt de oud-directeur dat hij en zijn zoon Anass onschuldig zijn.