‘Een van de examendieven Ibn Ghaldoun is zoon van docent’

Ouders en leerlingen verlaten scholengemeenschap Ibn Ghaldoun na een informatiebijeenkomst over de examendiefstal.
Ouders en leerlingen verlaten scholengemeenschap Ibn Ghaldoun na een informatiebijeenkomst over de examendiefstal. Foto ANP/ Martijn Beekman

Eén van de leerlingen die examens heeft gestolen van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun is de zoon van een docent natuurkunde op de school. De leraar was daarnaast ruim zeven jaar directeur van de school, schrijft het AD vanochtend op gezag van bronnen binnen het politieonderzoek. Het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover de NOS dat één van de verdachten inderdaad een familieband met een medewerker van de school heeft.

De politie heeft in het huis van de 18-jarige Anass B. gezocht naar de sleutel van de schoolkluis, die al in 2011 verdween. Daarmee zouden mogelijk de examens zijn gestolen. De politie heeft de sleutel niet gevonden. De vader van B. kwam in 2007 als directeur in opspraak toen bleek dat de school overheidssubsidie misbruikte voor reisjes naar Mekka.

De hoofdpersoon in de diefstalzaak zou volgens de krant de 19-jarige Kamal el B. zijn. Ingewijden reageren verbaasd op de arrestatie van de 18-jarige Safae K. Zij zou ook zonder inzage van de opgaven gemakkelijk zijn geslaagd.

Update 12.10: De bestuursvoorzitter van de school, Ayhan Tonca, laat de NOS weten dat een natuurkundeleraar per direct met verlof is gestuurd in verband met de examenfraude.

Update 15.38: De op non-actief gestelde natuurkundedocent zegt onschuldig te zijn, bericht EenVandaag. Wel heeft hij begrip voor zijn schorsing. De leraar, Hassan B., werd met verlof gestuurd, omdat zijn zoon wordt verdacht van de grootschalige examendiefstal. Zijn zoon Anass werd volgens B. opgepakt tijdens of net na het doen van zijn bijbaantje.

De docent en voormalig directeur van de school laat weten ‘alle vertrouwen’ te hebben in het Openbaar Ministerie. De oproep van de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge de school te sluiten noemt hij onzinnig. “Het onderwijs op Ibn Ghaldoun is niet onder de maat”, aldus de docent.

Grootste examenfraude ooit in het land

Gisteren werd duidelijk dat er in totaal vijftien examens op de school zijn gestolen. Waar het eerst alleen nog leek te gaan om het vwo-examen Frans, dat als gevolg een dag werd uitgesteld, zouden er nog veertien andere zijn gestolen. Het is de grootste examenfraude ooit in Nederland. De leerlingen van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun moeten al die examens opnieuw maken. Vandaag om 17.00 wordt bekendgemaakt of de grootschalige diefstal ook gevolgen heeft voor examenkandidaten in de rest van het land. Vmbo’ers zouden vandaag het verlossende bericht al krijgen, maar diegenen met economie, een van de gestolen examens, in hun pakket, moeten nog even wachten.

Wethouder wil school sluiten

Volgens onderwijswethouder van Rotterdam Hugo de Jonge is er “geen levensvatbare toekomst” voor Ibn Ghaldoun. Hij vindt dat de school moet sluiten. Hij zei dit gisteravond laat in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink, schrijft Novum. De examendiefstal is slechts een nare episode die komt bij het al niet zo beste verhaal van de school. De school staat al onder financieel toezicht, meldde de inspectie en de vmbo-t- en vmbo-b-afdeling staan te boek als zwak.

De Jonge zegt dat ouders hun keuze op de afgelopen ontwikkelingen gaan beoordelen, hun kinderen van school halen of minder de neiging hebben voor de school te kiezen. De wethouder had het bestuur al gezegd dat het zeer serieus zou moeten overwegen of dit niet het moment is om te stoppen. “Een onvermijdelijke consequentie”, volgens De Jonge. Als de school zelf niet besluit dicht te gaan, kan staatssecretaris Dekker van Onderwijs dat ook doen. Dan moet hij wel aantonen dat de school zeer slecht presteert.

De Jonge wilde niet ingaan op de vraag of het niet verdacht is dat vorig jaar honderd procent van de vwo-leerlingen slaagde, wetende dat de sleutel van de kluis al in 2011 verdween. Hij zei dat het beter is het onderzoek dat is ingesteld af te wachten.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.