Een braaf Weens sprookje met een vernuftig plot

The Illusionist (Neil Burger, 2006)RTL 8, 20.30 – 22.45 uur

In zijn jeugd ontmoet de zoon van een timmerman een magiër en daarna besluit hij zijn leven te wijden aan tovenarij. Zijn liefde voor een adellijke dochter wordt verboden: de klassen zijn strikt gescheiden en het liefdespaar wordt bruut uit elkaar gehaald.

Vijftien jaar later doet deze illusionist, Eisenheim genaamd, Wenen aan, waar hij opnieuw oog in oog komt te staan met zijn jeugdliefde, die inmiddels verloofd is met niemand minder dan prins Leopold, die een oogje heeft op het Hongaars-Oostenrijkse rijk. Zullen zijn toverkrachten de illusionist helpen om Sophie voor altijd de zijne te maken?

The Illusionist van Neil Burger is ouderwetse cinema, in alle goede en slechte betekenissen van de term. De film is vermakelijk, heeft goede acteurs (Edward Norton, Paul Giamatti), mooie plaatjes van het Wenen rond de vorige eeuwwisseling, meeslepende muziek van Philip Glass en een plot die op het laatst nog een konijn uit de hoed tovert. Maar het is ook allemaal wat braafjes uitgevoerd en heeft de voorspelbaarheid van een sprookje, met een keurige verdeling tussen schurk, held en versmade vrouw van edele afkomst.

The Illusionist heeft tegen het eind interessante kwesties als standsverschillen, Europese machtspolitiek en de parallel tussen magie en cinema al lang achter zich gelaten. Het draait dan alleen nog om de vernuftige plot.