Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Edward Snowden zit nog in Hong Kong en doet nieuwe onthullingen

De 29-jarige oud-CIA-medewerker Edward Snowden is na zijn onthullingen over de NSA naar Hong Kong gevlucht.
De 29-jarige oud-CIA-medewerker Edward Snowden is na zijn onthullingen over de NSA naar Hong Kong gevlucht. Foto Reuters / Courtesy of The Guardian / Glenn Greenwald / Laura Poitras

Klokkenluider Edward Snowden is nog steeds in Hong Kong en heeft daar een interview gegeven aan de South China Morning Post. De krant belooft nieuwe onthullingen van de voormalige defensiemedewerker, maar heeft het interview nog niet vrijgegeven.

In de South China Morning Post zegt Snowden: “ik ben verrader noch held. Ik ben Amerikaan.” De krant belooft dat Snowden in het interview meer gaat onthullen over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst. Ook zal hij vertellen over zijn toekomstplannen, de acties van de Verenigde Staten sinds zijn onthullingen en de zorgen die hij heeft om zijn familie.

“Mensen die denken dat ik een vergissing heb gemaakt door voor Hong Kong te kiezen, snappen mijn beweegreden niet. Ik zit niet hier om onder te duiken voor justitie; ik ben hier om criminaliteit te onthullen.”

Snowden zegt dat hij de kans heeft gehad om te vluchten uit Hong Kong, maar daar niet voor heeft gekozen. Hij zegt zich te gaan verzetten tegen uitlevering.

“Er is geen aanleiding om te twijfelen aan het rechtssysteem van Hong Kong. (…) Mijn doelstelling is het om de rechtbank en de bevolking van Hong Kong te laten oordelen over mijn lot.”

De overheid in Hong Kong heeft nog niet gereageerd op de aanwezigheid van Snowden.