dvd en web Weerloze postcoïtale piemeltjes bij Clark

Marfa in Texas is een vreemd gehucht. Er wonen in die grensplaats annex kunstenaarskolonie minder dan 2.000 zielen en er is voor een opgroeiende tiener (en voor de rest van het dorp trouwens ook) weinig te doen. Een beetje blowen en skaten gaan ook vervelen. Dus dan ga je maar neuken. Althans in de perceptie van filmmaker en fotograaf Larry Clark, die eerder rake en onthutsende films over opgroeiende kinderen maakte met de schandaalsuccesen Kids (1995), Bully (2001) en Ken Park (2002).

Clark zelf is inmiddels 70, maar hij heeft nog steeds een goed oog voor wat het betekent om jong te zijn. Op zijn beste momenten is ook Marfa Girl, over de seksuele intriges tussen tiener Adam, grenswachter Tom, Adams vriendin Inez, zijn moeder Mary, buurvrouw Donna, een naamloze kunstenares en zelfs de juf (in Marfa zijn lijfstraffen nog niet afgeschaft) een soort antropologisch document over existentiële verveling. Al liggen exploitatie en voyeurisme zoals altijd bij Clark op de loer. Al die stakerige puberlijfjes en erecties in onderbroeken en weerloze postcoïtale piemels: we hebben ze in zijn werk eerder gezien.

Na de première van de film vorig jaar op het Filmfestival Rome besloot Clark de film – als revolutionair gebaar of noodgedwongen? – via ‘direct digital distribution’ alleen via zijn eigen site te distribueren. Dat werkt prima. De film wordt in HD-kwaliteit als streaming video getoond en de landerige beelden hypnotiseren zelfs op het kleine computerscherm.