buzz

Actress Jennifer Lawrence poses for photographers as she arrives on the red carpet for the screening of the film Jimmy P. Psychotherapy of a Plains Indian at the 66th international film festival, in Cannes, southern France, Saturday, May 18, 2013. (Photo by Joel Ryan/Invision/AP)
Actress Jennifer Lawrence poses for photographers as she arrives on the red carpet for the screening of the film Jimmy P. Psychotherapy of a Plains Indian at the 66th international film festival, in Cannes, southern France, Saturday, May 18, 2013. (Photo by Joel Ryan/Invision/AP) Invision

Carey Mulligan speelt Hillary Clinton in biopic

Actrice Carey Mulligan, momenteel te zien als Daisy in Baz Luhrmanns The Great Gatsby, is in de running om een nog jonge Hillary Clinton te spelen in de biopic Rodham – de meisjesnaam van Hillary. De film speelt zich af tijdens het Watergateschandaal, waar Hillary Rodham als jongste advocate onderzoek naar deed. Zij moet kiezen tussen een mogelijke politieke loopbaan of haar liefde voor haar jeugdvriend, de toen nog onbekende Bill Clinton die indertijd lesgaf in Arkansas. De film moet op tijd klaar zijn voor de voorverkiezingen van 2016, wanneer Hillary Rodham Clinton weleens mee zou kunnen doen aan de nieuwe presidentsverkiezingen.

Jennifer Lawrence debuteert als producent

Jennifer Lawrence, de 23-jarige Oscarwinnares (Silver Linings Playbook), gaat Rules of Inheritance, de nieuwe film van Susanne Bier (Love is All You Need), produceren. Het is haar debuut als filmproducent. Lawrence neemt ook de hoofdrol voor haar rekening in de film naar de memoires van schrijfster Claire Bidwell Smith, een relaas over een enig kind wier ouders beide kanker krijgen. Lawrence zal ook te zien zijn in American Hustle, de nieuwe film van David. O. Russel.

‘Ontmaagding’ in het zonnetje in Karlovy Vary

De Nederlandse filmmaker Michiel ten Horn is een van de ‘10 Euro Directors to Watch’ op het Tsjechische Karlovy Vary-filmfestival. De tien Europese regisseurs, onder wie ook Felix Van Groeningen (The Broken Circle Breakdown), zijn uitgekozen door vakblad Variety. Ten Horns in Nederland goed ontvangen debuutfilm De ontmaagding van Eva van End draait op het festival. Ook twee andere films van Nederlanders zijn in Karlovy Vary te zien: David Verbeeks How to Describe a Cloud en Wrong Time Wrong Place, John Appels’ documentaire over een aantal overlevenden van Anders Breiviks schietpartij op het Noorse eiland Utøya.

Prijs voor Boven is het stil

Nanouk Leopolds verfilming van Gerbrand Bakkers bestseller Boven is het stil heeft op het Bildrausch Filmfest Basel de prijs voor beste regisseur gewonnen. Leopold moest de prijs delen met de Kazakse Emir Baigazin, wier Harmony Lessons ook won. Boven is het stil trok in Nederland meer dan 35.000 bezoekers en wordt volgende week in Duitsland uitgebracht als Oben ist es still. Vanaf 17 juli draait hij ook in België, waar hij op 25 juni in première gaat op het Brussels Film Festival.

Drama Bende van Nijvel

Een andere Europese film om naar uit te kijken is De bende van Nijvel van de Belgische regisseur Stijn Coninx. Deze gaat over de gelijknamige bende die tussen 1982 en 1985 België en delen van Frankrijk teisterde met gewelddadige overvallen op supermarkten, ontvoeringen en moorden. Het scenario is gebaseerd op het boek Niet schieten (Ne tirez pas, c’est mon papa) van David Van de Steen. Hij overleefde als 9-jarig jongetje een aanslag van de bende, waarbij hij zijn ouders en zus voor zijn ogen zag sterven. In totaal maakte de bende van Nijvel 28 slachtoffers. Coninx wil in 2015 met de opnames beginnen. Een van de beoogde hoofdrolspelers is Jan Decleir, die eerder in Coninx’ Daens speelde.

Dure remake van Gebroeders Leeuwenhart

De Zweedse regisseur Tomas Alfredson (Tinker Tailor Soldier Spy, Let the Right One In) gaat een remake maken van De gebroeders Leeuwenhart (1977), de ook in Nederland succesvolle verfilming van Astrid Lindgrens jeugdboek uit 1973. De remake wordt met een budget van ruim 38 miljoen euro de duurste Zweedse film ooit. De opnames beginnen over drie weken, maar de release is pas met Kerst 2014.

Ontslagen bij IFFR

Bij het International Film Festival Rotterdam zullen vier banen verdwijnen op een totaal van dertig. Reden voor deze personele inkrimping zijn bezuinigingen op subsidie, minder inkomsten uit sponsoring en een tegenvallende horecaomzet. Ook wordt een aantal banen overgezet van vast naar tijdelijk. Kort geleden werd ook al bekend dat bij EYE twee banen verdwijnen. Directeur Rutger Wolfson licht toe: „Wij willen het ambitieniveau van het festival overeind houden. De bezuinigingen vinden dan ook achter de schermen plaats zodat bezoekers en professionals er niets van zullen merken.”

Nederlands Filmfestival zoekt naamgenoten

Is uw naam Barry Astma of heet u Georgina Verbaan? Het Nederlands Filmfestival is op zoek naar naamgenoten van bekende Nederlandse acteurs en actrices. Wie zich aanmeldt maakt kans deel te mogen nemen aan een publiciteitscampagne van het festival, en uitgenodigd te worden voor het openingsgala van het festival in Utrecht. Het Nederlands Film Festival zal vanaf 25 september voor de 33ste keer plaatshebben. Bekende naamgenoten kunnen zich aanmelden op de website van NFF.

Marc van Uchelen

Als eerbetoon aan de vorige week overleden acteur Marc van Uchelen wordt volgende week dinsdag eenmalig De nobelprijswinnaar (2010) gratis vertoond. In die film van Timo Veltkamp speelde Van Uchelen een hoofdrol als een ploeterende schrijver die tot de ontdekking komt dat een manuscript van hem is uitgegeven onder de naam van een andere auteur – die daarmee wel succes boekt. Het initiatief is van distributeurs Amstelfilm en Mokum filmdistributie, de vertoning is om 21.15 in bioscoop De Uitkijk in Amsterdam.