Boete en werkstraf geëist tegen coffeeshopeigenaren

Politie-agenten doorzoeken coffeeshop Kosbor aan de Kleine Gracht in Maastricht.
Politie-agenten doorzoeken coffeeshop Kosbor aan de Kleine Gracht in Maastricht. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Justitie heeft voorwaardelijke celstraffen van een maand, werkstraffen tot 150 uur en boetes tot vijfduizend euro geëist tegen eigenaren en verkopers van coffeeshops in Maastricht die softdrugs hebben verkocht aan buitenlanders. De verkoop aan buitenlanders is in strijd met het zogeheten ingezetenencriterium.

Justitie eiste de straffen tegen eigenaren en verkopers van de coffeeshops Smokey, Mississippi en Kosbor. In totaal gaat het om zeven verdachten.
Coffeeshops in Maastricht verkochten sinds 5 mei weer wiet aan drugstoeristen. Ze begonnen daarmee na een uitspraak van de rechtbank over de sluiting van coffeeshop Easy Going vorig jaar. De rechter oordeelde dat burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) de zaak niet had mogen sluiten omdat hij de sluiting onvoldoende had gemotiveerd.

De coffeeshophouders zagen in de uitspraak een steunbetuiging om weer softdrugs aan buitenlanders te kunnen verkopen. Onno Hoes waarschuwde daarop dat als de coffeeshops de deuren voor buitenlandse klanten zouden openen, daartegen zou worden opgetreden. Justitie benadrukt dat de eerdere uitspraak niet over de rechtmatigheid van het ingezetenencriterium ging. Volgens dat ingezetencriterium wordt een coffeeshop een besloten club voor ingezetenen van de eigen gemeente.

Het OM stelt dat de drugsoverlast sinds de invoering van de wietpas en de handhaving op het ingezetenencriterium substantieel is gedaald, terwijl er juist veel meer werd geklaagd over overlast van straatdealers.

Sinds 5 mei deed de politie diverse invallen in coffeeshops. Voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) Marc Josemans liet eerder weten blij te zijn met de invallen omdat dit de kwestie voor de rechter zou brengen. Josemans vindt dat het niet verkopen aan buitenlanders een vorm van discriminatie is en hoopt dat de rechter hier hetzelfde over denkt.

Begin deze maand bepaalde de rechtbank in Den Haag nog dat de staat coffeeshops in het zuiden van het land een schadevergoeding moet betalen omdat ze als gevolg van de wietpas klanten misliepen en daardoor financiële schade leden. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ging daartegen in beroep.

Maastricht telt in totaal veertien coffeeshops, waarvan er dertien zijn aangesloten bij de VOCM. Bij elf coffeeshops viel de politie eerder binnen en werden aanhoudingen verricht. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.