Eindexamens blijven geldig - in totaal 24 examens gestolen

Ouders en leerlingen kwamen gisteren aan bij de Ibn Ghaldoun school voor een informatiebijeenkomst.
Ouders en leerlingen kwamen gisteren aan bij de Ibn Ghaldoun school voor een informatiebijeenkomst. Foto ANP/Martijn Beekman

Leerlingen van buiten de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun hoeven de gestolen examens niet opnieuw te doen. Dat meldt de onderwijsinspectie vanavond. De eindexamenuitslagen van alle vmbo-, havo- en vwo-eindexamenkandidaten worden morgen gewoon bekendgemaakt. Wel laat de inspectie weten de resultaten van alle eindexamens nader te onderzoeken. Dit moet er toe leiden dat de waarde van de diploma’s ‘boven elke verdenking verheven’ is.

In totaal 24 examens gestolen, onbekend aantal doorverkocht

Staatssecretaris Sander Dekker gaf vanavond een verklaring in Den Haag waarin hij bekend maakte dat alle eindexamens die zijn gestolen alleen op de Rotterdamse school opnieuw moeten worden gemaakt tussen 19 en 21 juni. De diefstal van het examen Frans voor het vwo lekte al voor het afnemen uit, waarop landelijk een alternatief examen werd afgenomen.

Vandaag is gebleken dat er negen examens meer gestolen zijn dan de vijftien die al bekend waren. Het gaat om de volgende negen examens: Engels van zowel het vmbo als het vwo, het havo-examen economie en van het vwo verder de vakken Nederlands, wiskunde-b, natuurkunde, geschiedenis en aardrijkskunde.

Daarnaast meldt Dekker dat een nog onbekend aantal examens is doorverkocht door leerlingen van de Ibn Ghaldoun school. Drie mensen worden er momenteel van verdacht bijna alle vwo-examens te hebben doorverkocht. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Dekker:

“Uit de cijfermatige analyses door de inspectie blijkt niet dat er op schoolniveau of op regionaal niveau sprake is van grootschalige fraude. Dat leidt ertoe dat de inspectie heeft besloten dat alle leerlingen vanavond of morgen hun uitslagen gaan krijgen.

Het slechte nieuws is dat uit informatie van politie en justitie blijkt dat er meer examens zijn gestolen dan eerder bekend is gemaakt. Ook voor deze examens geldt dat ze opnieuw worden moeten gemaakt op de Ibn Ghaldoun school. Recent onderzoek wijst uit dat verschillende leerlingen van buiten deze school, soms tegen betalingen, beschikking hadden over de gestolen examens. Naar deze individuele gevallen wordt nog onderzoek gedaan.”

Fraudeurs die zich vrijwillig melden mogen herexamen doen

Tot nu toe zijn er vier verdachten in de zaak. Drie van hen, onder wie een zoon van een natuurkundedocent, zijn leerlingen van de school. De betreffende docent is inmiddels met onbepaalde tijd op verlof gestuurd, meldde de school vandaag.

Voor fraudeurs die alsnog willen slagen is er de zogenoemde ‘inkeerregeling’. Dekker legde deze regeling in zijn verklaring uit: leerlingen die de examens van tevoren hebben kunnen inzien mogen dit vrijwillig melden bij de rector of directeur van de school tot aanstaande vrijdag om zes uur. Als ze dat doen wordt het examen ongeldig verklaard en mag de leerling het een herexamen maken. Wel wordt de politie ingeschakeld en kan het zijn dat deze leerlingen worden vervolgd.

Leerlingen die zich niet melden, maar waarvan achteraf blijkt dat ze gefraudeerd hebben wordt het diploma afgenomen. Dat betekent dat ze het schooljaar opnieuw moeten doen of moeten vertrekken bij hun vervolgopleiding.

Examens bij huiszoekingen gevonden

Gisteren was de diefstal van vijftien examens bekend: een vmbo-vak, negen havo-vakken en vier vakken voor vwo-leerlingen. Tijdens huiszoekingen zijn bij de verdachte leerlingen drie vwo-examens (management en organisatie, biologie, scheikunde en wiskunde A), negen havo-examens (aardrijkskunde, Arabisch, Frans, geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, wiskunde, Nederland en natuurkunde) en een vmbo-examen (economie) aangetroffen.

Bij analyse van de examenuitslag op de school werd geen significante afwijking gevonden, meldde de onderwijsinspectie gisteren. Toch moet het Ibn Ghaldoun examens opnieuw maken:

“Het Ibn Ghaldoun heeft de geheimhouding van de examenopgaven onvoldoende gewaarborgd. Hierdoor is twijfel ontstaan over de waarde van het diploma.”

LAKS reageert geschokt

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is geschokt door het grote aantal gestolen examens, zo verklaart voorzitter Remco Barendregt tegenover persbureau Novum. Hij stelt dan ook dat er goed gekeken moet worden naar de beveiliging van de eindexamens.

“Het is erg bijzonder”, aldus Barendregt. “Ongelooflijk dat zo’n groot aantal examens op straat komt te liggen.” De voorzitter pleit dan ook voor betere richtlijnen en meer controle rond de manier waarop eindexamens beveiligd zijn. “Het is wel duidelijk dat het nu niet voldoende beveiligd wordt.”

Het LAKS laat verder weten opgelucht te zijn met de beslissing. “Eindelijk is er duidelijkheid voor de scholieren.”