‘België lichtte Nederland al drie dagen van tevoren in over Fyrastop’

Topman Marc Descheemaecker van de NMBS tijdens de persconferentie op 31 mei waar hij aankondigde dat België zou stoppen met de Fyra.
Topman Marc Descheemaecker van de NMBS tijdens de persconferentie op 31 mei waar hij aankondigde dat België zou stoppen met de Fyra. Foto EPA/ Julien Warnand

Zowel de top van de NS als staatssecretaris van infrastructuur Wilma Mansveld wist al drie dagen voor het definitieve besluit op 31 mei dat de Fyra zou worden stopgezet. Volgens topman van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS Marc Descheemaecker zijn beschuldigingen van Nederland dat België Nederland een hak heeft proberen te zetten dan ook onzin. Dat zegt hij vandaag in een interview met de Vlaamse krant De Morgen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem reageerde ‘not amused’ op 5 juni op het besluit van België de stekker te trekken uit de geplaagde hogesnelheidstreinen van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Dit zou volgens hem door de Belgen versneld zijn besloten. Maar die opmerkingen weerlegt Descheemaecker. Op 28 mei was Nederland al op de hoogte van het naderende Belgische besluit en er is geen sprake van druk op Nederland.

Descheemaecker wijst op een “interne fout” van de Nederlandse regering: Mansveld zou Dijsselbloem niet hebben geïnformeerd. Op 5 juni ontving de top van de NMBS een mail van het kabinet met excuses voor de uitlatingen van Dijsselbloem.

Update 15:13 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ontkent dat namens hem of het kabinet excuses zijn aangeboden. Volgens een woordvoerder van Dijsselbloem is dat onzin.

“Tekenend voor slechte communicatie tussen landen”

Volgens onze binnenlandredacteur Huib Modderkolk is dit tekenend voor het ‘slechte huwelijk’ tussen beide landen:

“Het is tekenend voor hun slechte communicatie. In plaats van dat ze beide één front vormen tegen het materiaal van AnsaldoBreda, komen er beschuldigingen over en weer. Deze uitspraak is van belang, omdat Nederland België het gevoel heeft willen geven dat zij dit alleen hebben besloten.”

Twee weken geleden maakte de NMBS bekend tijdens een persconferentie te stoppen met de Fyra. Er was een waslijst aan mankementen aan de treinen, volgens de Belgen. Enkele dagen later nam Nederland hetzelfde besluit.

Lees nogmaals deze NRC-reconstructie van het Fyra-debacle.