Verlaten vriendin Snowden blogt: ‘lost at sea without a compass’

Edward Snowden, de klokkenluider die de Amerikaanse afluisterpraktijken aan het licht bracht, bereidde zich zorgvuldig voor op de gevolgen van zijn onthulling. Zijn eigen vriendin wist waarschijnlijk van niets.

De foto bij de laatste blogpost op L's Journey.
De foto bij de laatste blogpost op L's Journey. Foto van Instagram lsjourney

Edward Snowden, de klokkenluider die de Amerikaanse afluisterpraktijken aan het licht bracht, bereidde zich zorgvuldig voor op de gevolgen van zijn onthulling. Zijn eigen vriendin wist echter waarschijnlijk van niets.

Snowden wist dat zijn openbaring zou leiden tot een klopjacht, werd eerder al bekend:

“Ik begrijp dat ik zal moeten boeten voor mijn daden, en dat het vrijgeven van deze informatie aan het publiek mijn einde betekent.”

Hij was bereid zijn leven op het spel te zetten en vriendin, familie, een luxeleventje en een goede baan op te geven om de volgens hem “directe bedreiging voor democratisch bestuur” van het afluisterprogramma PRISM aan het licht te brengen. Snowden vluchtte naar Hong Kong en is sinds hij gisteren uitcheckte uit zijn hotel niet meer gesignaleerd. En terwijl de politieke gevolgen van het afluisterschandaal zich steeds verder aftekenen, wordt ook steeds meer duidelijk welk leven Snowden achterliet om het zo ver te laten komen.

Vriendin Snowden wist waarschijnlijk van niets

Naar nu blijkt, was Snowden de enige die voorbereid was: zijn vriendin wist waarschijnlijk niet wat hij van plan was. Snowden liet haar weken geleden achter op Hawaii toen hij naar Hong Kong vertrok. Hij vertelde haar niet waar hij heen ging of waarom, alleen dat hij een aantal weken weg moest, zo verklaarde hij eerder in een interview met journalist Glenn Greenwald van The Guardian. Dat zou geen ongewoon voorval zijn geweest aangezien hij al jaren in de inlichtingenwereld werkte. Tegen zijn baas zei Snowden dat hij een paar dagen vrij moest krijgen om te worden behandeld voor epilepsie, zo meldt The Australian. Op 1 mei zouden Snowden en zijn vriendin uit hun gezamenlijke huis zijn vertrokken, zo zei een makelaar tegenover persbureau AP.

Snowden’s vriendin, volgens verschillende Amerikaanse media de 28-jarige acrobate en paaldanseres Lindsay Mills die dit blog bijhoudt (onder de naam L’s Journey, Adventures of a world-traveling, pole-dancing super hero), schreef gisteravond het volgende op haar blog:

For those of you that know me without my super hero cape, you can probably understand why I’ll be refraining from blog posts for awhile. My world has opened and closed all at once. Leaving me lost at sea without a compass. Surely there will be villainous pirates, distracting mermaids, and tides of change in this new open water chapter of my journey. But at the moment all I can feel is alone. And for the first time in my life I feel strong enough to be on my own. Though I never imagined my hand would be so forced. As I type this on my tear-streaked keyboard I’m reflecting on all the faces that have graced my path. The ones I laughed with. The ones I’ve held. The one I’ve grown to love the most. And the ones I never got to bid adieu. But sometimes life doesn’t afford proper goodbyes. In those unsure endings I find my strength, my true friends, and my heart’s song. A song that I thought had all but died away, when really it was softly singing all along. I don’t know what will happen from here. I don’t know how to feel normal. But I do know that I am loved, by myself and those around me. And no matter where my compass-less vessel will take me, that love will keep me buoyant.

Edward Snowden wordt op haar blog aangeduid als ‘E’. Ook heeft Mills enkele foto’s van zichzelf en haar vriend bij blogs geplaatst:

Foto van Instagram lsjourney

Op haar Twitteraccount lijkt Mills zich af te vragen of ze haar account of het blog moet sluiten:

Twitter avatar lsjourneys Lsjourney To delete or not to delete. That is the question.

Ondertussen lijkt ze de knoop te hebben doorgehakt: haar blog is niet meer toegankelijk.