Veertien examens blijken gestolen. Wat zijn de gevolgen?

Het begon allemaal met een examen Frans dat werd gestolen. Het gevolg daarvan, uitstel van een dag, was voor sommige leerlingen al desastreus – ze moesten hun examenreis afzeggen of voor honderden euro’s een nieuw ticket boeken. Maar nu blijkt dat dit jaar de grootste examenfraude ooit is gepleegd, zijn de gevolgen mogelijk nog erger. Verwarrend. Daarom, alles op een rijtje.

Examenopgaven worden uitgedeeld in het Leidsche Rijn College. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het begon allemaal met een examen Frans dat werd gestolen. Het gevolg daarvan, uitstel van een dag, was voor sommige leerlingen al desastreus - ze moesten hun examenreis afzeggen of voor honderden euro’s een nieuw ticket boeken. Maar nu blijkt dat dit jaar de grootste examenfraude ooit is gepleegd, zijn de gevolgen mogelijk nog erger. Verwarrend. Daarom, alles op een rijtje.

Naast het vwo-examen Frans blijken er nog eens veertien andere examens te zijn gestolen. Het gaat om deze examens:

  • Vmbo gl-tl: economie
  • Havo: aardrijkskunde, Arabisch, Frans, geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, wiskunde, Nederlands, natuurkunde
  • Vwo: wiskunde A, management en organisatie, biologie, scheikunde

De leerlingen van de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun moeten al deze examens opnieuw maken. Leerlingen die geen enkel gestolen examen hebben gemaakt, hebben niets te vrezen.

Leerlingen die…:

  • …op de havo of op het vwo zitten, en een van de gestolen examens hebben gemaakt, horen morgen om 17 uur wat er gaat gebeuren. Dan maakt het ministerie bekend of ze eventueel examens opnieuw moeten maken. Als dat het geval is, gebeurt dat waarschijnlijk in het tweede tijdvak, vanaf 18 juni. Het recht op een herexamen blijft dan ook gewoon behouden. Die vinden dan plaats in het derde tijdvak, vanaf 12 augustus.
  • …op het vmbo zitten en economie in hun pakket hebben, horen morgen of zij dit examen opnieuw moeten maken. Als dat niet het geval is, krijgen zij de uitslag donderdag, in plaats van morgen.
  • …op het vmbo zitten en geen economie in hun pakket hebben, horen gewoon morgen of zij zijn geslaagd.

Update 19:30 uur: De kans dat alle examens landelijk moeten worden overgedaan, is nihil. Dat laat de inspectie weten tegenover nu.nl. Een woordvoerder zegt dat er vooral wordt gekeken of examens op enkele scholen opnieuw moeten worden gemaakt. “Maar zelfs dat is niet zeker.”

Al het gedoe rond de examens zorgt voor veel verwarring, blijkt op Twitter. Ook zijn leerlingen boos op degenen die de examens hebben gestolen, omdat ze nu een dag langer moeten wachten op de uitslag, en mogelijk zelfs examens opnieuw moeten maken.

Twitter avatar sofiex_ sofie Wat een gezeik met de examen uitslag, snap er niks meer van!
Twitter avatar Stijn__98 Stijn Serieus examen stelen is zwaar triest
Twitter avatar manonalblas Manon Grootste examenfraude ooit. nou dat klinkt lekker. en het leuke van alles is, dat ik net dit jaar mijn examen heb mogen maken!
Twitter avatar Jonathan_035 Jonathan Aah donderdag pas examen uitslag door economie!
Twitter avatar CornelisM1 Coretsie, wat een mogolen daar in rotterdam is mn examen uitslag uitgesteld
Twitter avatar Mbjms Marloes ik doe een keer eindexamen hoor, gebeurt godsamme nooit wat en nu dit
Twitter avatar Anneke_Jongman Gekkind♥ Ik ga eco echt niet opnieuw maken!!
Twitter avatar Mieltjoes Milan NEEE wiskunde A ook gestolen. Had ik eindelijk een keer een wiskunde examen goed gemaakt, verdomme. Als het over moet, ik vermoord iemand.
Twitter avatar Celineholtzer Celine Holtzer gvd zeg, morge helemaal geen uitslag…. zelfs mischien het examen opnieuw moetne maken…. ROT OP MAN!

Wat is er ook alweer gebeurd?

Op 28 mei werd bekend dat het vwo-examen Frans was gestolen. Een anonieme afzender zette het examen op internet. Daarop is besloten het examen een dag te verplaatsen. Veel leerlingen zagen daardoor hun examenreis in het water vallen. Ze moesten hun ticket omboeken, de vakantie afzeggen of gingen voor de herkansing. In totaal, met het examen Frans erbij geteld, zijn er dus vijftien examens gestolen.

Twee dagen na het lek werd bekend op welke school de diefstal had plaatsgevonden. Er volgde een arrestatie. Deze man, een 22-jarige Rotterdammer die geen leerling of medewerker van de school is, zit nu niet meer vast, maar is nog wel verdachte. Een 18-jarige leerling is gisteren aangehouden. Zondag werden al twee leerlingen van de school gearresteerd. Zij blijven langer vastzitten, bepaalde een rechter vandaag. Het gaat om een meisje van 18 uit Rotterdam en een jongen van 19 uit Maassluis. Bij doorzoekingen in hun woningen zijn examens gevonden.

    • Mirjam Remie