Uitgelicht

Film

Mission: Impossible II (John Woo, 2000, VS). Tweede bioscoopfilm tapte uit een ander vaatje dan het teleurstellend bombastische eerste deel. De regisseur, opgeleid in de Hongkongschool van actiefilms, met zorgvuldig gechoreografeerde geweldscènes en meditatieve ondertonen, bepaalde hier het karakter van het vervolg van de serie die destijds de James Bondopvolger voor de 21ste eeuw werd genoemd. Veronica, 20.30-23.00u.

Le voyage dans la lune (Georges Méliès, 1902, F). De (waarschijnlijk) allereerste sciencefictionfilm. Een groepje astronauten wordt door een kanon naar de maan geschoten, waar ze gevangengenomen worden door de maanbewoners. Gelukkig kunnen ze ontsnappen. Méliès zelf speelt de rol van professor Barbenfouillis. De korte (15 minuten) film wordt gevolgd door een documentaire over de langdurige restauratie van de met de hand ingekleurde versie, die in 2011 in Cannes in première ging. Arte, 23.45-01.05u.

Informatief

Man over woord. Serie over Nederlandse taal. Pieter Embrechts verdiept zich vanavond in dronkenmanspraat. Wat doet drank met het taalcentrum in onze hersenen? Daarna onderzoekt hij het Gentse dialect en zoekt hij uit of of Vlaamse politici sneller of trager praten dan vroeger. En om de serie af te sluiten mag er stevig gevloekt worden. Dé grote klassieker in dat genre is nog altijd ‘godverdomme’. Embrechts onthult de oorsprong en de heilzame effecten van deze vloek.Canvas, 21.10-21.40u.

Van de straat. Psycholoog en coach Kas Stuyf zit met vier onhandelbare pubers in Nepal om te proberen hun levens op de rails te zetten. Veel problemen in de relatie van de jongeren met hun ouders zijn te wijten aan een gebrek aan communicatie. Stuyf port ze op een soms harde, confronterende manier op om bestaande patronen te doorbreken. Ned.3, 22.00-22.35u.

Agnetha: Abba and after. Documentaire over de muzikale carrière van Agnetha Fältskog (1950), de blonde zangeres van Abba. Zij had al in 1968 haar eerste hit in Zweden. Later datzelfde jaar maakte ze kennis met haar toekomstige echtgenoot Björn Ulvaeus en de overige twee leden van wat later Abba zou gaan worden. Ter gelegenheid van het verschijnen van haar nieuwe, Engelstalige plaat A dit portret, met medewerking van o.a. Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Gary Barlow en Tim Rice. BBC 1, 23.35-00.35u.

Amusement

Soul & Jazz: Gregory Porter en het Metropole Orkest. Eerste van drie concerten die de NTR deze maand uitzendt. Vanavond de registratie van het optreden vorig jaar in Paradiso. Porter werd in deze krant omschreven als ‘de stem van New Urban Jazz. [...] Van uiterst lage, onderbuik beroerende bassen in een sluier van blues, tot uithalen met een ongelofelijke soulzwiep. Ned.2, 00.00-00.51u.