Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Turkse politie ontruimt Taksimplein - ‘dit is geprovoceerd geweld’

Een meisje zwaait met de Turkse vlag tijdens demonstraties gisteravond in Istanbul.
Een meisje zwaait met de Turkse vlag tijdens demonstraties gisteravond in Istanbul. Foto AFP

Honderden leden van de Turkse oproerpolitie zijn vanochtend op het Taksimplein in Istanbul de barricades gepasseerd waarmee een kleine groep demonstranten het plein had afgezet. De agenten zetten korte tijd traangas in en schoten met rubberkogels om de demonstranten te verdrijven.

Nadat de politie het plein op de betogers had heroverd verving zij een grote vlag die aan een hoog gebouw aan de rand van het plein hing voor de Turkse vlag gehesen met een levensgroot portret van Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter van de Turkse republiek, zo meldt persbureau AP vanochtend. Een aantal van de demonstranten hield zich al meer dan een week op het plein op. Sommigen begonnen eerder vanochtend de barricades te bemannen in afwachting van een confrontatie met de politie.

‘Demonstranten Gezipark distantiëren zich van betogers Taksimplein’

Het aantal demonstranten op het Taksimplein is sterk geslonken de laatste dagen. In het naastgelegen Gezipark volhardden betogers wel. Onze correspondent Bram Vermeulen legt vanuit Istanbul uit dat er een onderscheid bestaat tussen de demonstranten die aanwezig zijn op het plein en in het park:

“Er zijn op dit moment twee soorten demonstranten te herkennen: de groep op het plein en de groep in het park. Op het plein gooit een klein aantal betogers met stenen naar de politie, maar de grote groep mensen in het park houdt zich rustig en wil niets met het geweld te maken hebben.

Enkele demonstranten in het Gezipark geven aan dat ze de mensen die nu gewelddadig in opstand komen op het Taksimplein niet kennen, en dat het tafereel dat daar gaande is geprovoceerd geweld is dat onderdeel uitmaakt van ‘de slag om het imago van Taksim.’ Daarmee wordt bedoeld dat de Turkse televisie de beelden van vanochtend waarschijnlijk zal gebruiken om de ‘bandieten’ in beeld te brengen die de overheid momenteel bestrijdt.”

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Demonstrator tells me: this is a movie set, we have nothing to do with stone throwing provocateurs
Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Gezipark protester says violent ciashes are provoked by police and others who are not part of protest

Erdogan in gesprek met leiders van demonstranten

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zocht gisteravond nog toenadering tot de demonstranten door bekend te maken dat hij morgen in gesprek gaat met de leiders van de demonstranten in Istanbul.

De demonstranten verzetten zich tegen de plannen van de Turkse regering om het Gezipark in Istanbul te laten wijken voor een winkelcentrum en een moskee. Het aanvankelijk lokale protest liep uit op landelijke demonstraties tegen de autoritaire regeerstijl van Erdogan.

Zorgen over gebruik traangas

De Turkse Vereniging van Artsen heeft de Turkse regering ondertussen gevraagd om de chemische samenstelling van het traangas dat tegen betogers wordt gebruikt openbaar te maken.

Volgens de Turkse Mensenrechtenorganisatie hebben al bijna vijfduizend mensen medische hulp gezocht sinds de antiregeringsprotesten in Turkije elf dagen geleden begonnen. Bayazit Ilhan, secretaris-generaal van de Vereniging van Artsen, stelde vandaag volgens persbureau AP:

“We zien dat deze stoffen de afgelopen twee weken in Turkije veel zijn gebruikt. Betogers en artsen maken zich grote zorgen over de chemicaliën die worden gebruikt en de hoeveelheden ervan.”

Traangas kan volgens de artsenvereniging ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan leiden tot astma-aanvallen, hoge bloeddruk en ademhalingspoblemen. De meeste mensen die hulp zochten hadden klachten in verband met traangas of hadden verwondingen opgelopen door rubberkogels en afranselingen. Tien mensen moeten een oog missen en achttien mensen hebben een zware klap op het hoofd gehad.