Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oproerpolitie veegt Taksimplein weer leeg - ‘kat-en-muisspel’

Demonstranten rennen weg omdat de politie traangas afvuurt op het Taksimplein in Istanbul. Foto Reuters / Osman Orsal

De Turkse oproerpolitie heeft met veel traangas opnieuw duizenden demonstranten van het Taksimplein verdreven. Er is sprake van een kat-en-muisspel tussen politie en demonstranten. De gouverneur van Istanbul zei in een televisieverklaring dat de politie door zal gaan met de acties totdat het Taksimplein leeg blijft. Hij vroeg mensen weg te blijven van de demonstraties, voor hun eigen veiligheid.

Nadat het plein vanmorgen werd ontruimd, had de politie zich juist teruggetrokken, waardoor het plein weer vrij was voor demonstranten. Politieauto’s en waterwerpers reden vervolgens het plein weer op, waarop duizenden mensen naar nabijgelegen straatjes vluchtten. De politie gebruikt veel traangas, meldt onze correspondent Bram Vermeulen meldt op Twitter:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Police retakes Taksim. Why not just stay here, saves a lot of teargas and vomiting people
Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Taksim cat and mouse http://t.co/2lRD3Mwyr2

Het aantal demonstranten op het plein was de afgelopen dagen sterk geslonken. Maar vanavond stroomde Taksim weer net zo vol als de afgelopen dagen, zegt Vermeulen voor de camera’s van de NOS.

“De afgelopen uren heb ik ook iets zorgwekkends gezien: jongens die stenen gooiden naar de demonstranten. Kennelijk mensen die een gevecht willen uitlokken.”

‘Protesten beschadigden het land’

Het is nu de twaalfde dag van protest in Turkije. Premier Tayyip Erdogan zei vandaag dat de protesten onderdeel zijn van een opzettelijke poging om het imago en de economie van Turkije te beschadigen. Hij riep demonstranten op zich terug te trekken uit het Gezipark. Dat is het hart van de protesten, omdat ze daar begonnen, aanvankelijk tegen plannen van de regering het park te laten wijken voor een winkelcentrum en een moskee. Het eerst nog lokale protest liep uit op landelijke demonstraties tegen de autoritaire regeerstijl van Erdogan.

Erdogan had juist toenadering gezocht door te zeggen dat hij morgen in Ankara gaat praten met enkele prominente demonstranten. Dan zouden de eisen die zij hebben worden besproken, zoals het herzien van de plannen voor Taksim. Maar dat was de afspraak voor het geweld van vandaag; het is de vraag of de bereidwilligheid van beide partijen om een oplossing te vinden, nu nog hetzelfde is.