Overheid moet in toekomst kunnen worden vervolgd

Ook de overheid kan in de toekomst strafrechtelijk vervolgd worden.
Ook de overheid kan in de toekomst strafrechtelijk vervolgd worden. Foto ANP/ Koen Suyk

De Nederlandse overheid moet strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. Daarnaast moeten leidinggevende ambtenaren kunnen worden bestraft als er sprake is van strafbare feiten. Dat staat in een wetsvoorstel van de PvdA, CDA en ChristenUnie dat vandaag door de Tweede Kamer werd aangenomen, meldt persbureau Novum.

Overheden zijn op dit moment slechts beperkt te vervolgen. De indieners van het wetsvoorstel, in 2006 in eerste instantie ingediend door alleen de Utrechtse burgemeester, toen PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen, vinden het achterhaald dat de overheid niet kan worden vervolgd. Dat terwijl burgers en bedrijven wel voor de rechter kunnen worden gebracht bij het vermoeden van strafbare feiten.

De immuniteit van de overheid, die nu aan banden wordt gelegd, werd in de jaren negentig bepaald door de Hoge Raad. Aanleiding was het lekken van kerosine op vliegbasis Volkel en het lozen van baggerspecie in het Friese Pikmeer. In 1998 oordeelde de Hoge Raad dat overheden wel kunnen worden vervolgd als het gaat om zaken die ook zouden kunnen worden geprivatiseerd.