Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Opstelten: PRISM moet eerst in Brussel worden besproken

Minister Ivo Opstelten vorige week tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Minister Ivo Opstelten vorige week tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP/ Martijn Beekman

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie doet voorlopig geen uitspraken over mogelijke betrokkenheid van Nederlandse geheime diensten bij het afluisterschandaal in de Verenigde Staten. “Het is een onderwerp dat eerst op Europees niveau zal worden besproken. De uitkomsten daarvan wachten we met belangstelling af”, aldus de minister tijdens het vragenuurtje.

Diverse Kamerleden stelden de minister vanmiddag vragen naar aanleiding van berichten die eerder vandaag verschenen waarin een AIVD-medewerker stelt dat de AIVD toegang heeft tot het Amerikaanse spionageprogramma PRISM. Zo vroeg D66-Kamerlid Schouw Opstelten of de Amerikaanse inlichtingendiensten onbeperkt toegang hebben tot digitale gegevens van Nederlanders, en of de politiek in Nederland Amerika tot de orde gaat roepen nu de afluisterpraktijken openbaar zijn gemaakt. Opstelten:

“Onze diensten werken langs de kaders die in de wet zijn aangegeven, net als de diensten in de Verenigde Staten. Het is nooit zo dat mededelingen worden gedaan over activiteiten die plaatsvinden in samenwerking met buitenlandse diensten. Nederland zal verder de uitkomsten van overleg in Brussel afwachten over dit onderwerp.”

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren stelde vervolgens voor om de uit Amerika gevluchte klokkenluider Edward Snowden asiel te verlenen:

Twitter avatar GroenLiesbeth Liesbeth v Tongeren Heb Opstelten voorgesteld dat wij asiel verlenen aan Snowden. Of om het op de EU agenda te zetten. Zonder klokkeluider wisten we dit niet.

Dat is geen taak voor Nederland, aldus Opstelten:

“Het is niet onze taak om dat te doen. Er is een justitieel onderzoek gaande in de VS en dat wachten we af.”

OOk AIVD doet geen uitspraken

Ook de AIVD gaat niet in op de vragen die Kamerleden stellen, aldus de NOS. Wel is bekend dat Nederland in eerdere zaken gemakkelijk informatie kreeg van de VS en dat er daarbij niet gevraagd werd naar de herkomst van die informatie.

Uit het jaarverslag van de AIVD over 2012 blijkt dat de organisatie investeert in digitale inlichtingsmiddelen, oftewel het onderscheppen, beheren en bewerken van gegevens.