Nederland verslaat China met 2-0 in oefenwedstrijd

Robin Van Persie (9) viert zijn goal in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen China.
Robin Van Persie (9) viert zijn goal in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen China. Foto Reuters/ Kim Hyung-Hoon

Het Nederlands elftal heeft het interlandseizoen afgesloten met een overwinning. In Beijing werd China dankzij goals van Robin van Persie en Wesley Sneijder in een oefenduel met 2-0 verslagen. China speelde na een vroege rode kaart voor Sheng Qin ruim 75 minuten met tien man.

Voor Oranje was het de tweede wedstrijd ooit tegen China. In 1996 werd de huidige nummer 95 van de FIFA-wereldranglijst eveneens met 2-0 verslagen. De formatie van bondscoach Louis van Gaal kan met een goed gevoel terugkeren naar huis: vrijdag werd Indonesië met 3-0 verslagen in Jakarta.

China deed in de openingsfase vooral zichzelf tekort, schrijft persdienst Novum. Het team van de Spaanse coach José Camacho veroorzaakte al na tien minuten een penalty na een overtreding op Arjen Robben. Van Persie scoorde en amper drie minuten later had een overtreding opnieuw vervelende gevolgen voor China. Qin kwam hard in op Jonathan de Guzman en moest met een directe rode kaart vertrekken. Oranje creëerde een handvol kansen, maar wist het numerieke overwicht voor rust niet om te zetten in meer doelpunten.

Het inbrengen van Wesley Sneijder in de tweede helft gaf Oranje een nieuwe impuls. De middenvelder, die zijn aanvoerdersband deze week kwijtraakte aan Van Persie, was betrokken bij enkele gevaarlijke momenten. Bovendien was de manier waarop hij Nederland op 0-2 zette van grote schoonheid. Met een subtiel hakballetje achter zijn standbeen liet hij de Chinese keeper kansloos.

Voor Lerin Duarte liep de trip uit op een teleurstelling. De speler van Heracles had gehoopt zijn debuut te maken voor Oranje, maar bleef net als tegen Indonesië de hele wedstrijd op de bank.

Van Persie evenaart Wilkes en Van Nistelrooy

Door de treffer tegen China komt Robin van Persie op 35 interlandgoals. Daarmee evenaart de Oranje-aanvoerder het doelpuntenaantal van Ruud van Nistelrooy en Faas Wilkes. Van Persie moet alleen nog Patrick Kluivert en Dennis Bergkamp voor zich dulden op de topscorerslijst aller tijden van Oranje. Zij staan respectievelijk op 40 en 37 goals. De aanvaller van Manchester United maakte in 2005 zijn debuut tegen Roemenië. De wedstrijd tegen China was de 76ste interland voor Van Persie.