Miljardenclaim Spyker tegen GM afgewezen

Het logo van Spyker.
Het logo van Spyker. Foto Reuters / Valentin Flauraud

Een Amerikaanse rechter heeft een miljardenclaim die het Nederlandse autobedrijf Spyker had ingediend tegen het Amerikaanse General Motors afgewezen. Spyker beschuldigde GM er in augustus van op oneerlijke wijze de verkoop van Saab aan een Chinees autobedrijf te hebben geblokkeerd. Spyker eiste drie miljard dollar schadevergoeding van GM.

General Motors verkocht Saab in 2010 aan Spyker. Toen de verkoop werd geblokkeerd, spande Saab een rechtszaak aan om een faillissement te voorkomen.

Nog een besluit bekend over beroep

GM voerde voor de rechter aan het recht te hebben zijn intellectuele eigendom te beschermen, zo schrijft persbureau Novum. Spyker redeneerde dat bij de verkoop van Saab geen eigen technologie van GM is gemoeid. Het is nog niet duidelijk of Spyker tegen te uitspraak in beroep gaat. Het bedrijf heeft aangegeven de uitspraak eerst door te willen nemen.

De onderdelen van Saab zijn overigens uiteindelijk overgenomen door National Electric Vehicle Sweden, een Zweeds bedrijf met Chinese geldschieters dat elektrische auto’s ontwikkelt.