Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Meer onthullingen op komst over PRISM’ - Snowden verlaat hotel

Er vallen de komende weken en maanden nog veel meer onthullingen te verwachten over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst (NSA). Dat zegt Glenn Greenwald, de journalist van de Britse krant The Guardian. Edward Snowden, die over het PRISM-programma lekte, checkte gisteren uit uit zijn hotel in Hong Kong en is sindsdien niet meer gesignaleerd.

Edward Snowden verliet gisteren dit hotel, het Mira Hotel in Hong Kong, en is sindsdien niet meer gezien.
Edward Snowden verliet gisteren dit hotel, het Mira Hotel in Hong Kong, en is sindsdien niet meer gezien. Foto EPA / Alex Hofford

Er vallen de komende weken en maanden nog veel meer onthullingen te verwachten over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst (NSA). Dat zegt Glenn Greenwald, de journalist van de Britse krant The Guardian die van de voormalige Amerikaanse defensiemedewerker Edward Snowden geheime informatie ontving en berichtte over het verzamelen van privégegevens van internetters en telefoniegebruikers volgens het zogenoemde PRISM-programma.

“Er zijn tientallen verhalen te vertellen over de documenten die hij leverde en we zijn van plan elk verhaal na te gaan”, aldus Greenwald tegen persbureau AP. Wanneer de volgende openbaring over de geheime informatie valt te verwachten, is nog niet duidelijk.

Snowden checkt uit uit hotel en is nu ‘spoorloos’

Waar de 29-jarige klokkenluider momenteel verblijft, is onduidelijk, maar waarschijnlijk bevindt hij zich in Hong Kong. Hij checkte gisteren uit uit zijn hotel in Hong Kong en is sindsdien niet meer gesignaleerd. Waarschijnlijk is hij wel nog steeds in de regio. Greenwald zei tegenover AP wel contact met Snowden te hebben gehad, maar kon niet zeggen of hij zich nog in Hong Kong bevindt en wat zijn toekomstplannen zijn.

Snowden zei van tevoren al dat hij verwachtte dat zijn openbaring zou leiden tot een klopjacht op hem door een zeer machtig orgaan. Snowden verwachtte niet dat hij na deze onthulling nog huiswaarts zou kunnen keren.

Snowden wordt door Amerikaanse politici beticht van verraad. Volgens hen zou hij daarvoor moeten worden vervolgd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een strafonderzoek begonnen naar het lekken van de geheime informatie. Er zijn op dit moment echter nog nog geen aanklachten tegen hem ingediend en ook is nog niet om zijn uitlevering verzocht.

Snowden kwam op 20 mei aan in Hong Kong en mag daar legaal gezien als Amerikaans burger negentig dagen verblijven. Hij kan ook asiel aanvragen of naar een ander land vluchten waar niet, zoals in Hong Kong het geval is, een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten geldt. Mocht er een verzoek om uitlevering vanuit de VS komen, dan kan Snowden daar op grond van politieke vervolging wel bezwaar tegen maken. Een dergelijk proces zou jaren kunnen duren.