Mansveld krijgt hulp op spoor

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur, PvdA) heeft bestuurlijke zwaargewichten gevonden voor de commissie die haar gaat ondersteunen bij het spoorbeleid. De binnenkort in te stellen commissie adviseert over de uitwerking van de vorig jaar gepresenteerde langetermijnvisie voor het spoor. Dat bevestigen ingewijden.

Vorige week besloot het kabinet te stoppen met de door problemen geteisterde Fyratreinen. Dit zou echter niet de directe aanleiding zijn voor inschakeling van de adviseurs. Wim Kuijken, voorzitter van de negenkoppige commissie, zou al weken geleden zijn gevraagd. Saillant detail: ook voormalig baas van de Nederlandse Spoorwegen (NS) Aad Veenman is lid van de commissie. Onder zijn verantwoordelijkheid schafte NS in 2004 de Fyra’s aan.

In 2015 loopt de concessie af die het Rijk heeft verleend aan NS en spoorbeheerder ProRail. Voor die tijd moet er duidelijkheid komen over „de ordening en sturing van en op het spoor op lange termijn”, aldus een betrokkene. „Daar is na alle incidenten met de Fyra en andere problemen grote behoefte aan.” Behalve met de Fyra worstelde NS de afgelopen jaren onder meer bij winterweer met de punctualiteit van het treinschema.

In de commissie zitten ook KLM-topman Pieter Elbers, Shell-manager Annemarie van der Rest en de Amsterdamse VVD-wethouder Eric Wiebes. Onder leiding van dezelfde Kuijken stelt Mansveld ook een klankbordgroep in, waarin zeven belanghebbenden ‘op en rond het spoor’ zijn vertegenwoordigd.