Mansveld krijgt hulp commissie bij invulling visie op spoor

Staatssecretaris Mansveld lag de afgelopen weken onder vuur vanwege het debacle rond de Fyra.
Staatssecretaris Mansveld lag de afgelopen weken onder vuur vanwege het debacle rond de Fyra. Foto ANP / Martijn Beekman

Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) van Infrastructuur en Milieu stelt binnenkort een adviescommissie vol bestuurlijke zwaargewichten aan om haar te helpen bij de invulling van de vorig jaar gepresenteerde langetermijnvisie voor het spoor. Dat bevestigen ingewijden aan NRC Handelsblad.

Vorige week besloot het kabinet te stoppen met de door storing, uitval en vertraging geteisterde Fyratreinen. Ingevoerde bronnen benadrukken dat dit slotakkoord in het drama met de hogesnelheidstrein niet de directe aanleiding is voor de op handen zijnde aanstelling van de commissie. Wim Kuijken, voorzitter van de negenkoppige adviescommissie, zou al weken geleden zijn gevraagd. Saillant detail: ook voormalig baas van de Nederlandse Spoorwegen (NS) Aad Veenman maakt onderdeel uit van de commissie. Onder zijn verantwoordelijkheid schafte NS in 2004 de Fyratreinen aan.

Voor 2015 duidelijkheid nodig over concessie

In 2015 loopt de huidige concessie af die het Rijk heeft verleend aan NS en spoorbeheerder ProRail. Voor die tijd moet er duidelijkheid komen over “de ordening en sturing van en op het spoor op lange termijn”, aldus een betrokkene. “Daar is na alle incidenten met de Fyra en andere problemen grote behoefte aan.” In oktober 2012 constateerde een onderzoekscommissie van de Eerste Kamer dat de splitsing van NS in 1995 in een vervoersbedrijf (NS) en een spoorbeheerder (ProRail) moet worden “heroverwogen”.

Behalve met de Fyra worstelde NS de afgelopen jaren onder meer bij winterweer met de punctualiteit van het treinschema. Treinen vielen uit of reden überhaupt niet. NS werd in de afgelopen jaren meerdere keren beboet door het ministerie van Infrastructuur en Milieu wegens ondermaatse dienstverlening. Mansveld nam na de kabinetsformatie in november 2012 de NS-portefeuille over van minister Melanie Schultz (VVD).

Naast Kuijken, oud-topambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken en nu Deltacommissaris, en Veenman bestaat de critical review board verder onder anderen uit KLM-topman Pieter Elbers, Shell-manager Annemarie van der Rest, de Amsterdamse VVD-wethouder Eric Wiebes en de hoogleraren Mark van Twist (bestuurskunde, Nederlandse School voor het Openbaar Bestuur) en Erik Verhoef (vervoerseconomie, VU).

Naast commissie ook klankbordgroep

Onder leiding van dezelfde Kuijken stelt Mansveld ook een klankbordgroep in waarin zeven belanghebbenden op en rond het spoor zijn vertegenwoordigd. Leden van die groep zijn onder anderen oud-minister Hans Alders (PvdA), voormalig FNV-baas Agnes Jongerius, ex-staatssecretaris Bruno Bruins (VVD) en de Rotterdamse wethouder Jeannette Baljeu (VVD).

Voorzitter Kuijken vervult zijn voorzitterschappen als lid van Top Consult, een groep voormalige topambtenaren, en ontvangt naar eigen zeggen geen aparte bezoldiging voor deze klussen. Andere leden van de adviescommissie en de klankbordgroep die actief zijn in de publieke sector ontvangen ook geen vergoeding. Leden die actief zijn in de private sector ontvangen een maximale vergoeding van 547 euro per maand. De bedragen zijn conform de wetgeving voor dit soort adviesorganen.