Lokale uitslagen sterken premier Italië

De linkse krant La Repubblica vatte de uitslag vanmorgen samen in de voetbaltermen die oud-premier Silvio Berlusconi zo lief zijn: 16-0, alle steden naar links. De tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen zondag en gisteren in een aantal Italiaanse steden heeft de linkse Democratische Partij weer zelfvertrouwen gegeven en betekenen een pijnlijke nederlaag voor het Berlusconi-kamp. Bovendien is de uitslag een opsteker voor premier Enrico Letta, die probeert een brede coalitie overeind te houden.

De meeste aandacht ging naar Rome. Daar heroverde de linkse kandidaat Ignazio Marino, een chirurg die ruim zes jaar geleden de politiek in is gegaan, het burgemeesterschap. Het rechtse intermezzo van scheidend burgemeester Gianni Alemanno had weinig kiezers kunnen overtuigen. Zijn reputatie was door rommelig beleid en vriendjespolitiek al zo beschadigd dat Berlusconi geen zin had Alemanno te helpen bij zijn campagne. Hij ging roemloos ten onder, met net 36 procent van de stemmen.

De partij van Berlusconi verloor ook de macht in bolwerken als Brescia, Imperia, Viterbo en Iglesias. In Treviso verloor de man die als burgemeester en vice-burgemeester bijna twintig jaar een stempel heeft gedrukt op de stad: ‘sheriff’ Giancarlo Gentilini van de Lega Nord, nu 84 jaar en berucht wegens zijn harde optreden tegen buitenlanders.

Lokaal doet links het wel vaker wat beter dan rechts, zeker als Berlusconi zich afzijdig houdt, zoals nu. De uitslag laat zien dat Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid vrijwel volledig om de grote leider draait en verder moeite heeft kiezers aan zich te binden. Het verlies doet pijn, maar Berlusconi weet dat hij in de nationale peilingen nog zeer goed staat.

De Democratische Partij reageert opgelucht. De partij is niet afgestraft voor het besluit om een coalitiekabinet met het Berlusconi-kamp te vormen. Er zijn nog genoeg interne problemen, maar op lokaal niveau heeft zij laten zien met aansprekende kandidaten te kunnen komen – voor een groot deel overigens, Rome voorop, geen partijtijgers.

„Deze uitslag versterkt de regering”, zei premier Letta. Noch Berlusconi noch Letta’s Democratische Partij krijgen nu aandrang om aan te sturen op snelle nieuwe verkiezingen. De brede coalitie lijkt in het huidige klimaat de enige mogelijkheid om Italië regeerbaar te houden, schrijft La Repubblica in een commentaar. Grillo, wiens protestbeweging de afgelopen weken wat scheuren begint te vertonen, blijkt op lokaal niveau geen rol te spelen. Maar, zo waarschuwden alle commentatoren vanmorgen: de opkomst, minder dan vijftig procent, is nog nooit sinds de oorlog zo laag geweest. En dat laat zien dat veel Italiaanse kiezers weinig fiducie hebben in de politiek.