Kritiek: Griekse politie is racistisch

De Griekse politie houdt massaal buitenlanders aan op grond van hun uiterlijk. Mensen die er niet Grieks uitzien (meestal met een donkere huid) worden zonder redelijke verdenking meegenomen naar het politiebureau om te controleren of ze een verblijfsvergunning hebben. De meesten zijn legaal in het land.

Dit schrijft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport dat morgen verschijnt. Tussen begin augustus 2012 en eind februari moesten bijna 85.000 buitenlanders mee naar het bureau. Slechts zes procent bleek illegaal in Griekenland te zijn.

Het rapport bevestigt wat de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa in april al vaststelde: de Griekse politie discrimineert buitenlanders. Mensen met een kleurtje worden er routineus uit gepikt, soms verschillende keren per week. Een geïnterviewde vertelt hoe politie de stadsbus in kwam en ‘alle zwarten eruit’ riep, waarna andere passagiers begonnen te klappen.

In november vorig jaar paste de Amerikaanse ambassade in Athene haar reisadvies aan, omdat het herhaaldelijk voorkomt dat donkere Amerikaanse burgers bij veegacties door de politie worden opgepakt.

De conservatieve partij Nieuwe Democratie werd de grootste bij de verkiezingen in 2012. Premier Samaras, die had beloofd „onze steden te heroveren”, begon al snel de operatie ‘Xenios Zeus’ naar de god van de gastvrijheid. Xenios Zeus bestaat uit het beter beveiligen van de grens met Turkije en het oppakken van illegale migranten, die onder vaak erbarmelijke omstandigheden worden opgesloten in detentiecentra.

Partij Gouden Dageraad tegen buitenlanders: pagina 10-11