Kortkolom buitenland

Bij serie aanslagen in Irak zeventig doden

bagdad. Bij een serie aanslagen en aanvallen in Irak zijn gisteren zeker 70 doden gevallen. Bij een aanval op een politiebureau in de noordelijke stad Mosul kwamen 24 mensen om . De meeste aanslagen, ook die van gisteren, worden aan sunnitische extremisten van Al-Qaeda-in-Irak toegeschreven, terwijl shi’itische milities van ontvoeringen en moorden worden beschuldigd. (Reuters)

Egypte waarschuwt Ethiopië over Nijldam

kairo. De Egyptische president Mohammed Morsi heeft gisteren gezegd „alle opties” open te houden om de Egyptische watertoevoer via de Nijl te verdedigen nu Ethiopië een reusachtige nieuwe dam in de Nijl bouwt. Hij zei „niet op te roepen tot oorlog” maar nooit te zullen toestaan dat de Egyptische waterzekerheid wordt bedreigd. Ethiopië zegt dat de dam in de Blauwe Nijl bij de Soedanese grens de waterstroom niet zal beïnvloeden als het reservoir erachter is gevuld. Volgens Morsi klopt dit niet. (Reuters)

Ghana pakt 55 illegale gouddelvers op

Accra. De Ghanese politie heeft 55 West-Afrikanen gearresteerd die ervan worden verdacht illegaal goud te hebben gedolven. Dat heeft een woordvoerder van de Ghanese immigratiedienst gezegd. Ghana is na Zuid-Afrika de grootste goudproducent van Afrika, maar het verbiedt buitenlanders verboden te werken in de kleinschalige mijnbouw. Vorige week arresteerde de politie ruim 200 Chinese mijnwerkers wegens illegale mijnbouw. Ze moeten 750 euro boete betalen en zullen het land worden uitgezet. (BBC)

Twee kandidaten Iran trekken zich terug

teheran. Twee van de acht Iraanse presidentskandidaten hebben zich gisteren teruggetrokken. Eén van hen is de conservatieve oud-parlementsvoorzitter Gholam-Ali Haddad-Adel. De ander, de hervormingsgezinde oud-vicepresident Mohammed Aref, zei te voldoen aan een verzoek van oud-president Khatami, die de overgebleven hervormer, Hassan Rohani, meer kans wil geven. De verkiezingen in Iran zijn over drie dagen. (Reuters, AFP)

Zieke Fujimori krijgt geen gratie

Lima. De Peruaanse ex-president Alberto Fujimori moet in de gevangenis blijven, heeft de huidige president van Peru Ollanta Humala bepaald. Fujimori, die aan tongkanker lijdt, zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit wegens misbruik van de mensenrechten en corruptie. In oktober vroeg zijn familie om gratie. (AP, AFP)

‘Colombianen wilden Maduro vermoorden’

Cararas. De Venezolaanse regering zegt negen Colombianen te hebben opgepakt die van plan waren de Venezolaanse president Nicolás Maduro te vermoorden. Maduro, de politieke erfgenaam van Hugo Chávez, beschuldigt Colombia en vooral voormalig president Alvaro Uribe er al een tijdje van tegen hem samen te zweren. Uribe, een criticus van Hugo Chávez, heeft de beschuldigingen afgedaan als laster. (BBC)