Kamer wil opheldering over Nederlandse toegang tot PRISM

D66-Kamerlid Gerard Schouw tijdens een debat in de Tweede Kamer. Wat het Kamerlid betreft "moet de onderste steen bovenkomen" inzake de Nederlandse toegang tot PRISM.
D66-Kamerlid Gerard Schouw tijdens een debat in de Tweede Kamer. Wat het Kamerlid betreft "moet de onderste steen bovenkomen" inzake de Nederlandse toegang tot PRISM. Foto ANP/Martijn Beekman

Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering over de toegang die de AIVD zou hebben tot de gegevens die de Verenigde Staten verzamelt met het spionageprogramma PRISM. Een AIVD-agent meldt vanochtend dat hier sprake van is.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt meldt op Radio 1 dat hij wil weten wat er precies is gebeurd en SP-kamerlid van Raak meldt tegenover de NOS:

“Dat er gegevens vanuit Nederland aan de VS worden verstrekt gaat al te ver, maar als de Nederlandse geheime dienst ook gebruik maakt van het systeem, is dat onaanvaardbaar”.

VVD wil een Kamerbrief, D66 en SP zsm een debat

Van Raak vermoedt dat Nederland net als de VS ook gegevens aftapt. Hij heeft hier vragen over gesteld aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), die verantwoordelijk is voor de AIVD.

Van Raak geeft daarnaast aan “al veel langer” vermoedens te hebben dat dit speelt en wil dat er zo snel mogelijk over gedebatteerd wordt. Ook PvdA, D66 en VVD hebben inmiddels gevaagd om uitleg. De VVD wil dat er eerst een Kamerbrief komt, dan pas een debat over dit ‘ingewikkelde’ thema. Een woordvoerder van de partij tegenover de NOS:

“Er is altijd een spanningsveld tussen wat in het belang van de veiligheid gebeurt en wat de privacy schendt”.

D66 erkent dit spanningsveld, maar vindt dit geen afweging die door “anonieme geheime mannetjes van afluisterdiensten” gemaakt dient te worden. Kamerlid Gerard Schouw:

“De onderste steen moet boven komen. De kans dat dat via een brief van de minister lukt is niet groot. Daarom pleit D66 voor een hoorzitting met vertegenwoordigers van Europese privacywaakhonden en de Amerikaanse regering. Het gaat om digitale huiszoeking. Daar gelden gewoon Nederlandse wetten voor. Het doel kan niet de middelen heiligen.”

Twitter avatar GerardSchouwD66 Gerard Schouw #D66 gaat vandaag voorstellen om zo snel mogelijk hoorzitting te houden in Tweede Kamer over #afluisterschandaal.

De woordvoerder van Plasterk was vanochtend niet bereikbaar voor een reactie. Plasterk zei vrijdag nog in reactie op het Amerikaanse schandaal dat het ‘nooit zo kan zijn dat de overheid zo maar rond kan shoppen op internet’. “Privacy is een grondrecht”, zei Plasterk. Volgens hem was de vrijheid van meningsuiting in het gedrang.

Bits of Freedom: minister moet actie ondernemen

Ook Bits of Freedom, de stichting die opkomt voor digitale burgerrechten, protesteert na de berichtgeving rond de toegang van de AIVD tot PRISM. Simone Halink, surveillance-expert van de organisatie meldt hierover op de site van de stichting:

“We zijn geschokt dat de Nederlandse veiligheidsdiensten ook toegang hadden tot dit digitale sleepnet dat de Amerikaanse overheid in het geheim heeft uitgerold over miljoenen onverdachte burgers. We moeten precies weten wat hier gebeurt en willen dat de Minister zo snel mogelijk actie onderneemt om dit afluisterschandaal te stoppen.”