Het ultieme scharrelvlees loopt vrij rond

Je verwacht het niet in The Optimist, voorheen Ode: een gloedvol pleidooi voor de jacht. In het jongste nummer staat een vraaggesprek met ene Lily Raff McCalou, die in hartje New York opgroeide en bovendien „in een links nest.” Desondanks trekt dit progressieve stadsmens nu het bos in om haar eigen vlees te schieten. Dan

Je verwacht het niet in The Optimist, voorheen Ode: een gloedvol pleidooi voor de jacht. In het jongste nummer staat een vraaggesprek met ene Lily Raff McCalou, die in hartje New York opgroeide en bovendien „in een links nest.” Desondanks trekt dit progressieve stadsmens nu het bos in om haar eigen vlees te schieten. Dan weet je tenminste waar het vandaan komt, noteert de interviewster.

Niet veel van de deelnemers aan de jaarlijkse jachtmanifestatie, afgelopen weekeind bij Apeldoorn, zullen zijn opgegroeid tussen asfalt en beton. En bij „links nest” denken ze eerder aan kroost van die katachtigen met pluimpjesoren. Maar de mening over de jacht moet totaal overlappen.

Wilde dieren zijn het ultieme scharrelvlees. Je mag er in Nederland vreemd genoeg van veel mensen geen plezier aan beleven door het te oogsten. De oplossing van deze kwestie is allicht te vinden in de slagerij Ter Weele in Oene.

Herman ter Weele, die net als ondergetekende jurylid was bij het Nederlandse kampioenschap ganzenborst roken, in Apeldoorn afgelopen weekeinde, schiet zijn eigen wild. Van schot tot bord, zogezegd. Bij visrestaurants zie je het ook wel: wat ’s ochtends in het net zit, staat ’s avonds op het menu.

Andere jagers leveren intussen ook aan hem, want „als ik alleen maar jaag”, zegt ter Weele, „heb ik geen tijd meer voor de slagerij”. En van een seizoensbeperking heeft hij niet veel last. „Buiten het seizoen is er ook wild, zoals nu reebok.” En duif is er het hele jaar, evenals wild konijn.

Een zomers recept.

Pak een schaal, doe hierin de stukken konijn, laurierbladeren, oregano, azijn en wijn en laat een paar uur marineren. Haal het konijn er daarna uit en houd de marinade apart. Dep het vlees droog, doe wat zout en peper eroverheen, bak goed in een braadpan aan en zet ook apart. Doe nu de gesneden sjalotjes in het braadvet en bak ze bruin. Haal ze uit de pan.

Voeg nu de fijn gesneden Spaanse peper toe, de gehakte knoflook en het paprikapoeder. Roer goed en doe er dan de marinade bij en een mok kippenbouillon, glaasje sherry, en kook een beetje in.

Doe de konijnenstukken terug in de pan en laat drie kwartier sudderen. Voeg op het eind nog wat verse oregano toe voor de kleur en serveer met een groene salade en goed brood om lekker te dopen in het braadvocht.

Zomerkonijn

800 gram delen van wild konijn

glas witte wijn

6 laurierbladeren

paar takjes oregano

2 scheuten sherryazijn

glaasje sherry

olijfolie

10 kleine sjalotjes

Spaanse peper

5 knoflooktenen

paprikapoeder

kippenbouillon