Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Grote Kamermeerderheid maakt einde aan weigerambtenaar

De Tweede Kamer stemde vandaag in met een wetsvoorstel van D66 dat een einde maakt aan het fenomeen van de weigerambtenaar.
De Tweede Kamer stemde vandaag in met een wetsvoorstel van D66 dat een einde maakt aan het fenomeen van de weigerambtenaar. Foto Hollandse Hoogte/ Thomas Schlijper

Trouwambtenaren mogen niet langer weigeren een huwelijk te sluiten tussen mensen van hetzelfde geslacht. De Tweede Kamer nam vandaag zoals verwacht met een grote meerderheid het wetsvoorstel aan van D66-Kamerleden Pia Dijkstra en Gerard Schouw dat een einde maakt aan de zogenoemde weigerambtenaren.

Twitter avatar Vera_Bergkamp Vera Bergkamp Wetsvoorstel op initiatief van #D66 om afscheid te nemen van de #weigerambtenaar is vandaag door de Tweede Kamer aangenomen!

Dat de initiatiefwet zou worden aangenomen, werd twee weken geleden al duidelijk bij de behandeling ervan, schrijft persbureau Novum. Alleen de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP waren tegen. De wet moet alleen nog door de Eerste Kamer. Sinds de instelling van het homohuwelijk in Nederland in 2001 hadden individuele ambtenaren in gemeenten de mogelijkheid twee mannen of twee vrouwen niet in de echt te verbinden op grond van gewetensbezwaren. Nu komt daar een einde aan.

In het wetsvoorstel (pdf) van eind vorig jaar staat dat weigerambtenaren niet langer tot ambtenaar in de burgerlijke stand kunnen worden benoemd. Ook zorgt het wetsvoorstel ervoor dat in elke gemeente minstens twee ambtenaren van de burgerlijke stand aanwezig moeten zijn die geen weigerambtenaar zijn. Verder beoogt het wetsvoorstel dat weigerambtenaren bij een ontslagprocedure geen beroep meer kunnen doen op de regel dat zij het slachtoffer zijn van indirect onderscheid op grond van godsdienst.

COC verheugd: grote stap

Homobelangenorganisatie COC Nederland reageert verheugd op het aannemen van het wetsvoorstel. Volgens het COC is er sprake van een “grote stap naar het einde van discriminatie op de mooiste dag van je leven”. De organisatie wijst er wel op dat in het wetsvoorstel alleen het benoemen van nieuwe weigerambtenaren verboden wordt. Al actieve ambtenaren die weigeren twee mannen of vrouwen te trouwen, hoeven niet per se te worden ontslagen.