Griekenland sluit publieke omroep - ‘gewaagde daad’

Op een banner bij het hoofdkantoor van de Griekse zender ERT staat het woord "open". Foto Reuters / John Kolesidis

De regering van Griekenland stopt tijdelijk met de publieke omroep in het land. Aanleiding zijn de grote bezuinigingen in het land. Het stopzetten van de omroep gebeurt ondanks felle tegenstand van vakbonden en coalitiepartners.

Een woordvoerder van de regering zei volgens persbureau AP dat er morgen al tv- en radiosignalen worden beëindigd van de Griekse publieke omroep ERT. De 2.500 werknemers moeten vertrekken totdat het bedrijf weer opengaat, volgens de woordvoerder “zo snel mogelijk”. Het werd niet meteen duidelijk hoe lang de ERT gesloten zal zijn. De woordvoerder, Simos Kedikoglu, omschreef de ERT als een “oase van verspilling” en zei niet hoeveel werknemers weer in dienst zouden worden genomen.

‘Service waar belastingbetalers recht op hebben’

Het is de eerste keer dat zo’n groot onderdeel van de publieke sector wordt afgesloten in Griekenland, dat zich heeft voorgenomen in 2015 het ambtenarenapparaat met vijftienduizend te hebben verminderd. Het is een maatregel die voor Grieken heel direct merkbaar is, zegt onze correspondent Marloes de Koning:

“Dit is een hele concrete maatregel. Belastingbetalers betalen vrij direct voor de publieke omroep, het is een service waar ze recht op hebben. Het is daarom een gewaagde daad van de regering Samaras. Alle politieke partijen hebben hier ook een mening over. Er is al langer over gediscussieerd, dus wat dat betreft is het niet heel onverwacht.”

Het noodlijdende Griekenland is sinds 2010 afhankelijk van leningen van Europese partners en het IMF. In ruil daarvoor voert het land zware bezuinigingen door en belastingverhogingen. De Koning:

“Op dit moment is er ook een bezoek van de trojka. Deze maatregel past in die context: het is een grote bezuinigingsmaatregel.”