Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Erdogan: we tolereren geen protesten meer

Premier Tayyip Erdogan op een archieffoto.
Premier Tayyip Erdogan op een archieffoto. Foto Reuters/ Umit Bektas

De Turkse premier Tayyip Erdogan gaat geen tolerantie meer tonen voor de protesten tegen zijn regering. In een bijeenkomst met partijleden van zijn eigen AK-partij verzocht hij de demonstranten het Gezipark in Istanbul te verlaten. Volgens Erdogan schaden de grootschalige demonstraties, die Turkije nu al twaalf dagen in hun greep houden, zowel het Turkse imago als de Turkse economie.

Volgens persbureau AFP zei Erdogan dat “de zaak nu gesloten is”. Erdogan zei dat de protesten Turkije schaden, schrijft Reuters:

“De Turkse economie is een doelwit geworden door deze gebeurtenissen. (…) Pogingen om het Turkse imago te verstoren zijn gestart als onderdeel van een systematisch plan.”

Erdogan meldde tijdens zijn toespraak ook dat er in totaal tot op heden vier mensen zijn gedood tijdens de protesten, drie demonstranten en een politieman. De Turkse medische organisatie TTB sprak tot vandaag over drie doden.

Oproerpolitie nadert Gezipark

Volgens onze correspondent Bram Vermeulen nadert de oproerpolitie in Istanbul inmiddels ook het Gezipark. Ze staan volgens hem nog “tegen de bomen aan” en zijn nog niet in het park:

“Maar het lijkt wel aan te geven: nu is het wel genoeg geweest.”

De demonstranten in het Gezipark, waarvan de verdwijning twee weken geleden in eerste instantie het protest aanwakkerde, wilden vanochtend van geen wijken weten. Het Taksimplein werd toen voor een groot deel ontruimd door de oproerpolitie. Korte tijd werden daarbij traangas en rubberen kogels gebruikt. Volgens Vermeulen betekenen de ontwikkeling daarentegen niet dat er zomaar geen protesten meer georganiseerd zullen worden. Zo staat er vanavond al weer een groot protest in het park gepland.

Verschil tussen demonstranten plein en park

Vermeulen legde vanochtend uit dat er een duidelijk verschil is tussen de demonstranten in het park en die op het plein. De demonstranten in het park distantiëren zich van het geweld dat op het Taksimplein wordt gebruikt:

“Enkele demonstranten in het Gezipark geven aan dat ze de mensen die nu gewelddadig in opstand komen op het Taksimplein niet kennen, en dat het tafereel dat daar gaande is geprovoceerd geweld is dat onderdeel uitmaakt van ‘de slag om het imago van Taksim.”

Premier Erdogan zei gisteren nog in gesprek te willen met de leiders van de demonstranten. Dat gesprek zou morgen moeten plaatsvinden.