Een enkele bui

Het weerbeeld ziet er deze week elke dag anders uit. Wel opvallend: de meeste dagen is het droog. Bovendien liggen de temperaturen rond de langjarige norm van 20 graden. Dat hadden we tot vorige week lange tijd niet meegemaakt, maar nu is het dus opnieuw het geval.

Een en ander heeft te maken met een verandering in het stromingspatroon boven Europa. Waar de belangrijkste tak van de straalstroom (de belangrijkste grens tussen kou in het noorden en warmte in het zuiden) lange tijd zeer zuidelijk lag, wordt nu een ten noordwesten van ons gelegen tak belangrijker. Wij zitten daarmee aan de milde kant van die overgang, maar in de zone tussen beide luchtsoorten komen ook veel storingen voor. De meeste daarvan komen de komende dagen niet verder dan de Britse eilanden, maar woensdag al bereikt een enkele bui Nederland en donderdag valt in de ochtend en avond hier en daar regen. Verder is het veelal droog.

Vanavond en vannacht is dat ook het geval. Het koelt af naar 11 tot 14 graden.

Bewolking wint vanuit het zuidwesten langzaam terrein en woensdag is het veelal bewolkt en passeert lokaal een kortdurende regenbui. Bij een matige zuidwestelijke wind wordt het 18 graden aan zee tot 23 graden in het binnenland.

Donderdag valt dus op meer plaatsen enige tijd regen, vrijdag en in het weekeinde schijnt de zon weer vaker. Aan de temperaturen verandert weinig.