Opinie

Dit schrijf ik (nog) zelf

De CIA investeert in robotjournalistiek, las ik. Ik wist niet zo goed welk deel van de zin nou het meest nieuwswaardig was. Dat de CIA Pulitzer-ambities heeft of dat je journalistiek door computers kunt laten doen.

Ik denk het eerste. Ik laat al jaren op 5 december de rijmmachine op sinterklaasfan.nl voor mij prachtige, gepersonaliseerde poëzie maken. Maar wat moet er nou voor Karel in de zak? / Nog een stropdas wordt wel wat zwak.

Nu is de robotjournalistiek uit het nieuwsbericht wel iets geavanceerder. Het komt van Narrative Science, een Amerikaans bedrijf dat met slimme software cijfers en uitslagen tot – soort van – leesbare artikelen verbouwt. Denk aan verkoopdata van bedrijven, sportuitslagen, huizenprijzen, beursberichten. En wellicht, binnenkort, intelligence voor de CIA. Nu net is uitgekomen dat hun collega’s van de NSA al zo’n 97 miljard mails, chats, berichten en documenten uit de hele wereld op hun bordje hebben gekregen, snap je wel dat een en ander geautomatiseerd moet worden. Blijkbaar hebben de special agents genoeg van terrorismeanalyses in taartdiagrammen en scatter plots. Ze willen hun data in proza. Als het even kan opgeschreven als een thriller.

Dan moeten ze nog wel doorinvesteren. De zinnen die de robo-freelancer van Narrative Science nu dagelijks aan tijdschrift Forbes levert, zien er zo uit: „A year-over-year drop in revenue in the fourth quarter ended a streak of revenue growth that had lasted three quarters.” Beter dan de rijmmachine, ja, maar sprankelen doet het niet.

Nu zit Narrative Science ook niet stil. De software verwerkt sinds kort ook gegevens die niet in keurige Excel-sheets passen, zoals tweets. Leuk voor politieke analyses. „While the overall tone of the Gingrich tweets is positive, public opinion regarding the candidate and character issues is trending negatively.”

Dit gaat al beangstigend goed.

Voordat wij journalisten collectief beginnen te piepen dat schrijven en interviewen een vák is, een ménselijk vak, kunnen we ook besluiten dit soort software voor onszelf aan het werk te zetten. Een computer kan foutloos, snel en onvermoeibaar graven in Facebookberichten, jaarcijfers en Kamerstukken, en dat in leesbare teksten oplepelen. Dan kunnen wij mooi onze energie besteden aan puntige columns daarover.

Carola Houtekamer schrijft elke week op deze plek over technologie