Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

‘AIVD heeft ook toegang tot informatie uit PRISM’

Foto AP / Saul Sakuma

Nederlandse geheime diensten krijgen ook informatie uit het internet-afluisterprogramma van de VS, PRISM. Als de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst een Amerikaanse mailadres opgeeft als verdacht, is binnen vijf minuten alles bekend, zegt een AIVD-agent vanochtend in De Telegraaf. De agent was volgens de krant werkzaam voor de dienst die Nederlandse moslimextremisten in de gaten houdt.

Veel bedrijven werken volgens de agent actief mee bij het geven van inzage in hun gegevens. “Alle grote commerciële internetdiensten worden gedwongen een applicatie aan te leveren waarmee diensten onbeperkt kunnen grasduinen.” Samen vormen die applicaties het programma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA om vertrouwelijke internetdata te vergaren.

‘Alles wordt gedeeld door Skype, Google en Facebook’

Skype wilde volgens de agent jarenlang geen inzage geven, maar sinds het eigendom is van Microsoft zou alles worden gedeeld zoals ook bij Google en Facebook het geval is. De topmannen van die laatste twee bedrijven stelden zaterdag nog niet op de hoogte te zijn van het internet-afluisterprogramma.

Ook Nederlandse bedrijven zouden welwillend meewerken. “Bij een verzoek krijgt men gewoon direct toegang tot de data, alles op een presenteerblaadje.” Als een bedrijf niet meewerkt, wordt een agent ‘geactiveerd’ die toegang heeft tot de informatie van het bedrijf. “Binnen bedrijven en instellingen, overal zijn agenten te activeren, die wachten op een informatieverzoek.”