Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Werkgevers: hervorming leidt tot massaontslag in langdurige zorg

Zorgmedewerkers demonstreren in het Oosterpark tegen de plannen die de regering heeft met de zorg. Onder het motto 'handen thuis, Rutte!' wordt er actie gevoerd tegen de 'afbraakplannen' van het kabinet.
Zorgmedewerkers demonstreren in het Oosterpark tegen de plannen die de regering heeft met de zorg. Onder het motto 'handen thuis, Rutte!' wordt er actie gevoerd tegen de 'afbraakplannen' van het kabinet. ANP/Bas Czerwinski

De voorgenomen hervorming in de langdurige zorg zal de omzet van verpleeg- en verzorgingshuizen doen halveren, wat massaontslag en faillissementen zal veroorzaken. Dat meldt zorgwerkgeversorganisatie Actiz vanochtend in de Volkskrant. Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) verdedigt de hervorming vandaag in de Kamer.

Actiz doet de uitspraken op basis van onderzoek uitgevoerd door accountantsbureau PwC. Bij Actiz zijn vierhonderd zorgorganisaties aangesloten die twee miljoen hulpbehoevenden verzorgen, deels thuis en deels in zorginstellingen.

‘Vijftigduizend thuiszorgers verliezen hun baan’

Duizenden verzorgers en patiënten demonstreerden afgelopen zaterdag op initiatief van vakbond Abvakabo FNV en de SP in Amsterdam tegen hervormingsplannen. Volgens de organisatoren raken 170 duizend mensen hun thuiszorg kwijt en verliezen vijftigduizend thuiszorgmedewerkers hun baan.

Actiz voorspelt dat gemeenten het kleinere budget zal moeten besteden aan gemeenteambtenaren die de zorg moeten organiseren, waardoor thuiszorgers niet meer te bekostigen zijn.

Directeur van Actiz Ad Koster pleit in het dagblad voor ‘meer regie’ door het kabinet. Volgens hem is het beleid van de gemeenten te versnipperd. Actiz stelt verder in de Volkskrant dat gemeenten die minder geld te besteden hebben nog lagere prijzen willen afspreken met de zorginstellingen.