Verdronken in de Donau

A dead deer hangs on a fence along the flooded A3 motorway near Deggendorf June 8, 2013. Tens of thousands of Germans, Hungarians and Czechs were evacuated from their homes on Wednesday as soldiers raced to pile up sandbags to hold back rising waters in the region's worst floods in a decade. REUTERS/Wolfgang Rattay (GERMANY - Tags: ENVIRONMENT DISASTER ANIMALS TPX IMAGES OF THE DAY)
A dead deer hangs on a fence along the flooded A3 motorway near Deggendorf June 8, 2013. Tens of thousands of Germans, Hungarians and Czechs were evacuated from their homes on Wednesday as soldiers raced to pile up sandbags to hold back rising waters in the region's worst floods in a decade. REUTERS/Wolfgang Rattay (GERMANY - Tags: ENVIRONMENT DISASTER ANIMALS TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Nu het waterpeil van de Donau daalt, kan het opruimen in sommige delen van Duitsland beginnen. Zoals hier, in het zuidelijk gelegen Deggendorf, waar dit hert het niet heeft overleefd.

Hoger gelegen, nabij Dresden, is het gevaar nog niet geweken. De waterstand van de Elbe heeft er een recordhoogte van 7,40 meter bereikt, duizenden mensen zijn dit weekend hun huis ontvlucht. Oeverbewoners stroomafwaarts vrezen voor de naderende vloed. De komende drie dagen wordt opnieuw zware regenval verwacht.

De overstromingen van onder meer de Donau, Elbe en Moldau hebben in Duitsland tot nu toe zeker twintig levens gekost. De economische schade wordt geraamd op 11 miljard euro.