Ventjes

De jongste speler op het Europees kampioenschap voor Zeer Jonge Ventjes is Tonny Vilhena. Hij was gisteren 18 jaar en 154 dagen. Vilhena mocht van de zeer oude en jarige coach Cor Pot (62) de hele wedstrijd opblijven. Als bankzitter.

Wanneer is een voetballer jong? Als je nog geen 21 jaar bent, dan noemen ze je in ieder geval nog ventje, schoffie of knul.

In de rust van Jong Oranje tegen Jong Rusland was het tijd om even te giechelen. De redelijk oude oud-voetballer André Ooijer hoorde dat de ‘jochies’ na de wedstrijd hun familie op bezoek kregen, sommigen hun meisje en een enkeling zelfs zijn vrouw.

Ooijer: „Vroeger bij ons mochten ze blijven slapen. De eerste die met zijn vrouw naar de kamer ging, kreeg applaus.”

Voetbalhumor uit de tijd van het Zeer Oude Oranje.

Volgens de kenners in de tv-studio deden de jongens veel verkeerd, al stond het elftal met 1-0 voor tegen Rusland. „Als je een lange bal speelt, moet je wel aansluiten. Hopelijk zakt Jong Oranje in de tweede helft niet te ver in.”

Oud jargon voor de jonkies.

Ik vond de ventjes in de tweede helft ‘fokkin’ chill spelen. Er werd naar hartenlust passes verstuurd en snel gecombineerd. Als iemand alleen voor de keeper kwam, vond de afronding plaats met een stiffie. Het juichen gebeurde übercool met strenge gezichten en een vermanende wijsvinger in de lucht.

In de verdediging liep het stroever. Bruno Martins Indi was niet in vorm. Hij mag eigenlijk ook niet meer spelen. Bruno is 22 jaar en voetbalt op een EK voor spelers onder 21. Kennelijk is het poldermodel nu ook tot in gastland Israël doorgedrongen.

Voorafgaande aan de wedstrijd was een filmpje over Martin Indi te zien. De verdediger vertelde op zijn hotelkamer te skypen met zijn dochtertje. Hij deed haar stem zelfs heel lief na. Wat doet een voetballer met een dochter op dit EK? Dan ben je eigenlijk te oud, volwassen zou je zeggen. Maar Bruno wordt gedoogd.

Dit team is een vriendenclub. Dat is eigenlijk altijd het verhaal bij jeugdelftallen van Nederland. Zodra ze bij Oud Oranje zitten, dan pas begint de ellende.

Het grote nieuws van Oud Oranje ging over de aanvoerdersband die van de bovenarm van Wesley Sneijder naar de bovenarm van Robin van Persie was verschoven. Bondscoach Louis van Gaal had Sneijder het nieuws gemeld tijdens het trainingskamp in Hoenderloo: „Wesley reageerde zeer teleurgesteld.”

Bij Jong Oranje gaat het anders. Toen aanvoerder van Jong Oranje Kevin Strootman gisteren het veld verliet, deed hij de band af en gaf hem aan de eerste speler die hij tegenkwam, invaller Leroy Fer. Fer deed de band om en speelde verder. Niemand had het erover.

Dit -21 toernooi is een feest zonder zorgen. Voetbal is op dit EK in Israël een sport voor jongens. Jongens met talent, jongens met gek haar, jongens met flauwe humor, jongens met verlegen gezichten, jongens die zich uitsloven, jongens die vallen en opstaan.

De ventjes hoeven niet per se in trainingspak naar de klaagmuur. Geef ze een bal op het strand bij Tel Aviv en hun leven is verrukkelijk.