Schotse schrijver Iain Banks overleden

Iain Banks (Foto AP)

Vlak voor de publicatie van zijn roman The Quarry is gisteren de Schotse schrijver Iain Banks overleden. Hij werd 59 jaar.

Twee maanden geleden werd al bekend dat Banks terminaal ziek was. Het zorgde de afgelopen twee maanden voor een stortvloed aan huldebetuigingen voor Banks in de Britse media.

Banks debuteerde in 1984 met The Wasp Factory, een roman over een zestienjarige jongen die drie moorden heeft gepleegd. Het boek werd, vooral vanwege de beschrijvingen van bruut geweld, met een zekere reserve door Britse literaire kritiek ontvangen. Tegenwoordig wordt The Wasp Factory als een klassieker gezien.

Na zijn succesvolle debuut werd Banks fulltime-schrijver en sprak hij met zijn uitgever af om ieder jaar een boek af te ronden. Banks had twee literaire loopbanen: fictie publiceerde hij onder zijn eigen naam en science-fiction publiceerde hij onder de naam Iain M. Banks.

Het op 20 juni te verschijnen The Quarry gaat over een man van middelbare leeftijd die vecht tegen kanker en verzorgd wordt door zijn zoon.