Oppositie wil kernwapens weg uit Nederland

Actievoerders protesteerden in 2010 al tegen de aanwezigheid van kernwapens op militaire vliegbasis Volkel.
Actievoerders protesteerden in 2010 al tegen de aanwezigheid van kernwapens op militaire vliegbasis Volkel. Foto ANP / Ed Oudenaarden

Verschillende oppositiepartijen willen dat de kernwapens die liggen opgeslagen op vliegbasis Volkel worden verwijderd. Dat laten Tweede Kamerleden weten aan persbureau Novum in reactie op uitspraken van voormalig premier Ruud Lubbers in een documentaire van National Geographic.

Lubbers bevestigde in de documentaire dat op de basis “nog steeds onderdelen liggen die een functie hebben in het nucleaire”. Die geruchten gingen al langer, maar regeringen bleven tot nu toe altijd zwijgen over de mogelijke aanwezigheid ervan.

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt het opmerkelijk dat Lubbers nu heeft bevestigd dat de kernwapens er liggen. Ook vindt hij het opvallend dat de CDA’er stelt dat ze verouderd zijn en weg kunnen, zei het Kamerlid op Radio 1. Zelf is hij het daarmee eens. Hij wil morgen tijdens het vragenuur opheldering van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.

CDA-Kamerlid Raymond Knops is niet verrast door de berichtgeving, maar wil de wapens ook laten opruimen:

Twitter avatar RaymondKnops Raymond Knops Hoop commotie over uitspraken Lubbers over nukes op volkel. Oud nieuws. Was al lang bekend. Militair verouderd, dus opruimen zou ik zeggen.

Ook D66 wil dat de kernwapens worden weggehaald, zo meldt Tweede Kamerlid Sjoerd W. Sjoerdsma:

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Oud-premier Lubbers bevestigt dat er 22 atoomwapens in Volkel liggen. Kunnen we nu ook publiekelijk praten over het nut daarvan?
Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma D66 zou graag zien dat de kernwapens uit Volkel worden weggehaald.

50Plus geeft ook aan dat de kernwapens moeten worden weggehaald.