NRC-columnist Wilfried de Jong schreef beste sportboek van het jaar

Wilfried de Jong heeft de Nico Scheepmaker Beker gewonnen, de vakprijs voor het beste sportboek van 2012. De Jong werd onderscheiden voor Kop in de wind, een verhalenbundel waarin een man met een fiets de wereld over trekt. De publieksprijs ging naar Avondje NAC: een liefdesverklaring van Sjoerd Mossou. Dat is zojuist bekendgemaakt in het

Wilfried de Jong. Collumnist nrc.next. Rotterdam, 19-03-06 © Foto Merlin Daleman
Wilfried de Jong. Collumnist nrc.next. Rotterdam, 19-03-06 © Foto Merlin Daleman Wilfried de Jong zette volgens de jury een belangrijke stap in zijn schrijversschap (Foto Merlin Daleman)

Wilfried de Jong heeft de Nico Scheepmaker Beker gewonnen, de vakprijs voor het beste sportboek van 2012.

De Jong werd onderscheiden voor Kop in de wind, een verhalenbundel waarin een man met een fiets de wereld over trekt.

De publieksprijs ging naar Avondje NAC: een liefdesverklaring van Sjoerd Mossou. Dat is zojuist bekendgemaakt in het Olympisch Stadion.

Het is voor de negende keer dat het beste sportboek van het jaar wordt beloond.

Volgens de jury heeft De Jong met de verhalenbundel

“een belangrijke stap gezet in zijn schrijverschap. Op televisie toont hij al jarenlang een eigenzinnige kijk op sport. Met dit boek is hij erin geslaagd dezelfde eigenzinnigheid op papier te zetten. Loskomend van een journalistieke blik en vrijwel geheel vertrouwend op zijn verbeeldingskracht komt De Jong tot zeer originele verhalen. Het lijkt fictie, of ten dele verzonnen, maar ze zijn allemaal diepgeworteld in de liefde van De Jong voor de wielersport.”

De vakjury had nog vijf boeken genomineerd voor prijs: Schaduwboksen. Nelson Mandela en de nobele kunst van de zelfverdediging van Erik Brouwer, Gijp van Michel van Egmond, Nooit een thuiswedstrijd. Een voetbaloorlog in de Kaukasus van Arthur Huizinga, Op zoek naar Bob Marley de voetballer. Hard Gras 84 door Wiep Idzenga en de biografie van Mart Smeets door Kees Sluys.

De vakjury bestond dit jaar uit David Endt (voorzitter), Arthur van den Boogaard, Wilfred van Buuren en Renate Verhoofstad.

Behalve de vakprijs was er de uitreiking van de publieksprijs voor beste sportboek van 2012. Hierbij konden de lezers via een stemming bepalen wat hun favoriete sportboek was. De meesten stemmen hierbij werden behaald door Avondje NAC: een liefdesverklaring van Sjoerd Mossou.