Nog even droog

Na een langdurige droge periode wordt er in de tweede helft van deze week weer regen verwacht. Het droge zomerweer heeft in Nederland niet direct problemen opgeleverd. Het staat dan ook in schril contrast met de overstromingen in Centraal en Oost-Europa. Het geblokkeerde patroon in de atmosfeer boven Europa houdt nog altijd een depressie in stand in de buurt van de Alpen. Wij zitten aan de droge kant ervan en profiteren nog een paar dagen van een hogedrukgebied in onze omgeving. Het lagedrukgebied boven Centraal-Europa levert momenteel langdurige regen op, zowel aan de noordzijde als aan de zuidkant van het Alpenmassief. Pas later in de week verandert het stromingspatroon en komt er weer wat beweging in de atmosfeer. Dinsdag begint de dag fris in Nederland, na een nacht met minima rond 7 graden. Het blijft de hele dag rustig weer met nauwelijks wind en droge condities. De zon laat zich overal zien, ook in de kustgebieden. Op de Wadden blijft het nog wel fris met 14 graden terwijl langs de westkust het kwik oploopt tot zo’n 18 graden. Landinwaarts wordt het warmer met 20 tot 23 graden. Woensdag blijft het nog droog maar schuiven in de loop van de dag wat meer wolken voor de zon. Met een zwakke tot matige zuidwestenwind worden landinwaarts weer zomerse waarden geboekt, rond 25 graden. Vanaf donderdag kunnen er weer buien vallen en doet de temperatuur een klein stapje terug, maar het blijft aangenaam.