Naam klokkenluider van aftapschandaal VS bekend

Privacy

De Britse krant The Guardian heeft de identiteit van de bron onthuld die lekte over het PRISM-programma, waarbij de informatie van miljoenen burgers structureel is afgetapt door de Amerikaanse regering. Het gaat om de 29-jarige voormalig CIA-werknemer Edward Snowden. Op diens eigen verzoek maakte de krant zijn identiteit bekend. „Ik ben niet van plan te verbergen wie ik ben”, zegt hij in een interview. „Omdat ik weet dat ik niets verkeerd heb gedaan.”

Snowden verblijft momenteel in Hongkong en hoopt ergens asiel te krijgen, mogelijk in IJsland. Snowden was volgens de krant een contractarbeider bij de Amerikaanse National Security Agency (NSA), die bij de afluisterpraktijken betrokken is. De NSA heeft naar aanleiding van de onthullingen aangifte gedaan bij het Amerikaanse ministerie van Justitie.

In het interview vertelt Snowden dat de NSA een infrastructuur heeft aangelegd waarmee communicatie tussen mensen wordt onderschept en opgenomen. „Ik wil niet in een samenleving wonen die dit soort dingen doet. Ik wil niet leven in een wereld waarin alles wat ik doe of zeg wordt vastgelegd. Dit is niet iets wat ik wil ondersteunen of waar ik onder wil leven.”

Afgelopen week werd bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten NSA en FBI directe toegang hebben tot telefoondata en online gegevens van gebruikers bij grote bedrijven als Google, Facebook en Apple. Dat meldden The Guardian en The Washington Post op basis van geheime documenten.

De documenten onthullen volgens Snowden dat de NSA op vragen vanuit het Amerikaanse Congres „routinematig liegt over de reikwijdte van het toezicht in Amerika”. Aan senatoren heeft de NSA gezegd „niet over de middelen” te beschikken om daar antwoord op te kunnen geven. „Wij hebben de middelen”, zegt Snowden.

Onder de projectnaam PRISM verzamelt de NSA in 2007 gegevens van klanten van Microsoft, Google, AOL, Paltalk, Skype, Facebook, YouTube en Apple. De bedrijven faciliteren samen wereldwijd het meeste internetverkeer. Volgens een document van de NSA zijn de bedrijven op de hoogte, maar Apple, Facebook en Google ontkennen dat. nrc

Top China en VS: pagina 7