Met alles en nog wat bezig, behalve met hardlopen

Kenenisa Bekele is een fenomenale hardloper, maar zaterdag stelde hij zwaar teleur in Hengelo De Ethiopiër speelt met zijn carrière, hij heeft meer aandacht voor zaken En zijn talent maakt hem lui

Hengelo FBK-Games Kenenisa Bekele op de 5000m ©foto eric brinkhorst
Hengelo FBK-Games Kenenisa Bekele op de 5000m ©foto eric brinkhorst

Redacteur Atletiek

In zijn hoofd is Kenenisa Bekele geen baanatleet meer. De Ethiopische koning van de vijf en tien kilometer is met zijn gedachten al bij de marathons die hij vanaf volgend jaar wil lopen. Wie zijn afscheid heeft aangekondigd, is al gestopt. Zo werkt dat in topsport. Zo opmerkelijk was Bekeles wanprestatie zaterdag bij de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo dus niet.

Het was Bekele onwaardig dat hij drie rondes voor het einde de strijd op de vijf kilometer staakte, het moede hoofd boog en iets mopperde over de vermoeienissen van een lange vlucht en een jetlag. Hij vond dat hij zijn lichaam te weinig rust had gegund na een reis uit Eugene aan de Amerikaanse westkust, waar hij een week eerder de tien kilometer in de Diamond League had gewonnen.

Praatjes van een atleet die zijn verantwoordelijkheden ontloopt. Bekele is van nature een superatleet die met relatief weinig inspanningen een topniveau kan bereiken. Die gave heeft hem de laatste jaren nog luier gemaakt dan hij al was. Zelfs Bekele merkt dat de jaren gaan tellen. Hij is niet langer de vroege twintiger die de wereld aan concurrenten op achterstand liep. Bekele, die donderdag 31 jaar wordt, moet eenvoudigweg iets meer inspanningen dan voorheen verrichten om zijn niveau te kunnen vasthouden. Dat vereist discipline.

Geen wake-upcall

Juist daaraan ontbreekt het de langeafstandsloper. Hij is met van alles en nog wat bezig, maar te weinig met zijn sport. En wel olympische en wereldtitels verlangen. Zo gaat dat niet, ervoer hij vorig jaar op de Spelen in Londen, waar Bekele op de tien kilometer werd vernederd door de Brit Mo Farah en diens Amerikaanse trainingsmaat Galen Rupp. Een wake-upcall zou je denken. Maar niet voor Bekele, die zich na ‘Londen’ hartstochtelijk op zijn investeringen stortte, zoals de bouw van een hotel en een sportcentrum in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Van trainen kwam weinig. Tot frustratie van zijn manager Jos Hermens, die er meerdere malen bij Bekele op heeft aangedrongen zijn zakelijke bezigheden op te schorten tot na zijn carrière. Hij vond geen gehoor bij de eigenzinnige atleet, die zijn status in Ethiopië graag wil afmeten aan die van loopwonder Haile Gebrselassie. Dat gaat niet lukken zolang Gebrselassie voor zijn zaken goede mensen om zich heen verzamelt en de discipline kan opbrengen werk en sport te combineren.

Het is geen toeval dat Gebrselassie tot zijn veertigste aan de top heeft gestaan. Bekeles fout is volgens manager Hermens dat hij zich te impulsief in zaken stort en net iets te vaak slechte en onbetrouwbare compagnons aantrekt.

En nu wil Bekele een overstap naar de marathon maken. Deze zomer in Moskou eerst even de wereldtitels op de vijf en tien kilometer ophalen en dan voor volgend jaar een lucratieve marathon uitzoeken. Reken maar dat de Bekele kan kiezen. Welke organisator wil niet pronken met het debuut van de beste langeafstandsloper die de baanatletiek heeft gekend.

Bedenkingen over instelling

Maar de vraag is: past de marathon bij het karakter van Bekele? Die afstand vergt een minutieuze voorbereiding van een half jaar en een groot arbeidsethos. Zijn gemakzucht lijkt te groot om een rol van betekenis in die discipline te kunnen spelen.

De Ethiopiër heeft alles in zich om een goede marathonloper te worden, denkt Hermens, die Bekele de kwaliteiten toedicht om onder het wereldrecord van 2.03,38 uur te lopen. Maar ook Hermens heeft zijn bedenkingen over Bekeles instelling. De atleet zelf niet. Die ziet de overstap helemaal zitten, ook om financiële redenen. Want zijn inkomsten zijn de laatste jaren door zijn tegenvallende prestaties wat teruggelopen. Een toploper op de marathon kan in één wedstrijd een half miljoen euro of meer verdienen.

Daarnaast spreekt Bekele van het goede moment over te stappen. „Voor de marathon moet je lichaam gehard zijn. Dan is een overstap tussen je 25ste en 35ste levensjaar het best”, zei hij vorige week op een persconferentie.

Grote woorden van een loper die afgelopen weekend bij de FBK Games het tempo op de vijf kilometer niet kon bijhouden en voortijdig stopte. Een onthutsend beeld van een drievoudig olympisch kampioen en zeventienvoudig wereldkampioen (baan, indoor en veld).

Bekele en manager Hermens reageerden wat laconiek op die afgang. Hopelijk voor beiden is hun hoop op tijdig herstel gerechtvaardigd. Anders was Hengelo de sportieve begraafplaats van een fenomenale loper.