Justitie VS doet onderzoek naar lek over aftappen informatie burgers

De 29-jarige oud-CIA-medewerker Edward Snowden lekte de informatie over de geheime onderzoeksprogramma's van de overheid. Snowden was een contractarbeider bij de NSA. Op Snowdens eigen verzoek maakte The Guardian gisteren bekend wie hij is.
De 29-jarige oud-CIA-medewerker Edward Snowden lekte de informatie over de geheime onderzoeksprogramma's van de overheid. Snowden was een contractarbeider bij de NSA. Op Snowdens eigen verzoek maakte The Guardian gisteren bekend wie hij is. Foto Reuters / Courtesy of The Guardian / Glenn Greenwald / Laura Poitras

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een strafonderzoek begonnen naar het lekken van geheime informatie over het PRISM-programma, dat het aftappen van informatie van miljoenen burgers door de Amerikaanse regering mogelijk maakte. Het programma kwam deze week aan het licht. De Amerikaanse National Security Agency, die bij de afluisterpraktijken betrokken is, deed eerder naar aanleiding van de onthullingen aangifte bij het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Justitie wil verder nog niets kwijt over het onderzoek. De bekendmaking van het onderzoek volgde op de onthulling dat de 29-jarige oud-CIA-medewerker Edward Snowden de informatie over de geheime onderzoeksprogramma’s van de overheid had gelekt naar The Guardian en The Washington Post. Snowden was een contractarbeider bij de NSA. Op Snowdens eigen verzoek maakte The Guardian gisteren bekend wie hij is.

Snowden verblijft in Hong Kong in een poging uitlevering te voorkomen en hoopt ergens asiel te krijgen, mogelijk in IJsland. Hong Kong heeft overigens wel een uitleveringsverdrag met de VS, dus het is niet zeker dat hij op deze manier aan uitlevering ontkomt. Over zijn beweegredenen voor het lekken van de informatie zegt Snowden in een interview met The Guardian:

“Ik wil niet in een samenleving wonen die dit soort dingen doet. [...] Ik wil niet leven in een wereld waarin alles wat ik doe of zeg wordt vastgelegd. Dit is niet iets wat ik wil ondersteunen of waar ik onder wil leven.”

INTERNETSPIONAGE GEBEURT AL JAREN

Deze week werd bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten NSA en FBI directe toegang hebben tot telefoondata en online gegevens van gebruikers bij grote bedrijven als Google, Facebook en Apple. Dat meldden The Guardian en The Washington Post op basis van geheime documenten.

De NSA maakt al jaren gebruik van internetspionage, zo blijkt uit de documenten die de kranten publiceerden. Onder de projectnaam PRISM verzamelt de NSA sinds 2007 gegevens van klanten van Microsoft, Google, AOL, Paltalk, Skype, Facebook, YouTube en Apple. De bedrijven faciliteren samen wereldwijd veruit het meeste internetverkeer. Volgens een document van de NSA zijn de bedrijven op de hoogte, maar Apple, Facebook en Google ontkennen dat.