‘Inspecteurs controleerden ingestorte fabriek Bangladesh niet’

De ingestorte fabriek in Bangladesh. Foto EPA/Abir Abdullah

De autoriteiten in Bangladesh hebben zeven inspecteurs op non-actief gesteld. De inspecteurs waren verantwoordelijk voor het verstrekken van de vergunningen voor de bedrijven in een fabriekspand bij Dhaka dat in april instortte. Dat meldt persbureau AP.

Bij de fabrieksramp verloren meer dan 1.100 mensen het leven.

Volgens de Bengalese autoriteiten is uit onderzoek van het ministerie van arbeid gebleken dat de inspecteurs nooit zijn langsgeweest voor controles bij de vijf textielbedrijven in het pand. Een van de bedrijven had al sinds 2008 geen vergunning meer, terwijl de vergunningen van de andere tot en met 2013 liepen.

Inspecteurs zijn verplicht om een pand te bezoeken voordat zij een vergunning verstrekken. Maar in de gevallen van de vijf textielbedrijven “hebben de inspecteurs de vergunningen verlengd zittend achter hun bureau”, aldus Mikail Shipar van het ministerie. Het rapport van het ministerie is voorlopig.

Als beschuldigingen hard worden gemaakt kunnen inspecteurs levenslang krijgen

Als de beschuldigingen hard gemaakt kunnen worden, dan verliezen de inspecteurs hun baan. Hoe de aanklachten tegen de mannen kunnen luiden is nog niet bekend. Als ze aangeklaagd worden voor dood door nalatigheid, dan kunnen ze levenslang krijgen.

Het aantal bedrijven in Bangladesh is de afgelopen jaren fors toegenomen tot meer dan 240.000. De veiligheid wordt gecontroleerd door slechts vijftig inspecteurs, aldus Obaidul Islam van de Dienst Fabrieksinspecties.

“Er zijn gewoon te weinig inspecteurs en te veel fabrieken.”

Drie van de inspecteurs die nu de wacht is aangezegd, waren ook betrokken bij de verlenging van de vergunning van een kledingfabriek, waar bij een brand in november 112 mensen om het leven kwamen. Of de inspecteurs ook in deze zaak worden verdacht is niet bekend.

Eerder kwam uit een onderzoek van het Bengalese ministerie van binnenlandse zaken al naar voren dat slechte bouwmaterialen en het ongeoorloofd gebruik van generatoren tot de instorting hebben geleid.