Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Erdogan gaat met demonstranten praten - zorgen over traangas

De Turkse premier Erdogan zwaait naar zijn aanhangers op het vliegveld in Istanbul bij zijn terugkomst in Turkije drie dagen geleden. Foto AFP / Ozan Kose

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gaat komende woensdag in gesprek met de leiders van de demonstranten in Istanbul. De betogers hadden daarom gevraagd en Erdogan heeft met het verzoek ingestemd, meldt nos.nl.

De demonstranten verzetten zich tegen de plannen van de Turkse regering om het Gezipark in Istanbul te laten wijken voor een winkelcentrum en een moskee. Het aanvankelijk lokale protest liep uit op landelijke demonstraties tegen de autoritaire regeerstijl van Erdogan.

De leider van de Turkse oppositiepartij CHP beschuldigde premier Erdogan er eerder vandaag nog van olie op het vuur te gooien en de gespannen situatie in Turkije alleen maar te verergeren. Hij zei te vrezen dat door Erdogan het land “in brand komt te staan”.

Gisteren stak Erdogan nog een reeks vurige toespraken af voor een gehoor van duizenden aanhangers. Hij zei toen dat het geduld van de regering begint op te raken en eiste dat de protesten worden beëindigd. De toenadering tot de demonstranten, door nu in te stemmen met een gesprek woensdag, is daarom opmerkelijk.

Artsen: maak chemische samenstelling traangas openbaar

De Turkse Vereniging van Artsen heeft de Turkse regering ondertussen gevraagd om de chemische samenstelling van het traangas dat tegen betogers wordt gebruikt openbaar te maken.

Volgens de Turkse Mensenrechtenorganisatie hebben al bijna vijfduizend mensen medische hulp gezocht sinds de antiregeringsprotesten in Turkije elf dagen geleden begonnen. Bayazit Ilhan, secretaris-generaal van de Vereniging van Artsen, stelde vandaag volgens persbureau AP:

“We zien dat deze stoffen de afgelopen twee weken in Turkije veel zijn gebruikt. Betogers en artsen maken zich grote zorgen over de chemicaliën die worden gebruikt en de hoeveelheden ervan.”

Traangas kan volgens de artsenvereniging ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan leiden tot astma-aanvallen, hoge bloeddruk en ademhalingspoblemen. De meeste mensen die hulp zochten hadden klachten in verband met traangas of hadden verwondingen opgelopen door rubberkogels en afranselingen. Tien mensen moeten een oog missen en achttien mensen hebben een zware klap op het hoofd gehad.

Rechtengroepen hebben de Turkse politie ervan beschuldigd buitenproportioneel geweld te gebruiken bij het aanpakken van betogers. Bondgenoten van Turkije hebben hun zorgen geuit over de grote aantallen gewonden.

De antiregeringsprotesten gingen vandaag hun elfde dag in. De onrust heeft aan drie mensen het leven gekost.